Achtergronden
Samen lezen, samen leren: leesclubs voor educatieve professionals
In 2020 zag ik op Twitter een oproepje voorbijkomen: enthousiaste lezers gezocht voor een leesclub over jeugdliteratuur en onderwijs, voor volwassenen. Leuk, dacht ik, echt iets voor mij! Ik ben…
Hoera: er zit nepnieuws in mijn onderwijsmateriaal
Desinformatie, oftewel: nepnieuws. Je kunt het overal – analoog en digitaal – tegenkomen. Wetende dat scholieren en studenten tegenwoordig liever Google raadplegen dan een almanak, is het als educatief auteur…
Met spanning, echtheid en een rauw randje sleept Lotte jongeren mee in haar boek
Jongeren lezen meer sinds de pandemie, blijkt uit cijfers van de Stichting Lezen. Dat komt onder meer door de populariteit van Young Adult-boeken (YA) op TikTok. Journalist en auteur Lotte…
Mens of machine: aan de slag met AI
‘Auteurs kunnen verschillende soorten AI-tools gebruiken om hun werk beter te maken. Deze tools kunnen helpen bij het plannen van een verhaal, het schrijven van een eerste versie, of het…
Digitale toegankelijkheid maakt lesmateriaal gebruiksvriendelijker voor iedereen – hoe houd je er rekening mee?
Een op de drie studenten in het hoger onderwijs heeft een functiebeperking. Voor hen zijn er aanpassingen nodig aan het digitale lesmateriaal. Ingewikkeld? Elke van Doorn van het Expertisecentrum Inclusief…
Jezelf verkopen als educatief auteur: hoe dan?
Je schrijft prachtige leerteksten, inspirerend lesmateriaal, educatieve verhalen. Het schrijven gaat je gemakkelijk af. Maar zo vanzelfsprekend als jouw creativiteit lijkt, zo ingewikkeld voelt het om jezelf te presenteren. In…
10 vragen over De wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen
Een vader die een basisschool start voor zijn eigen kinderen of een middelbare school speciaal voor leerlingen met Afrikaanse roots. Het openen van een nieuwe school is sinds dit jaar…
Sofie van de Waart: ‘Bied vwo’ers ook praktijklessen!’
Slimme leerlingen die met hun handen willen werken, belanden vaak onder hun niveau op het vmbo of worstelen onnodig met het theoretische vwo. Daarom pleit columnist, juf, onderwijsadviseur en hoogbegaafdheidspecialist…
Afstandsonderwijs? Of toch maar niet?
Welke effecten heeft online studeren op de studieprestaties en het welzijn van mbo-studenten? Als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt, verzorgen scholen hun onderwijs in de toekomst…
Hoe een kerstkaart in het Middelengels leidde tot een lespakket
Middeleeuws Engels – daar zit de gemiddelde scholier niet op te wachten, zou je denken. Maar Dorien Zwart is er zo enthousiast over, dat ze er vlak na haar afstuderen…
Storytelling in educatie en onderwijs: Een praktijkvoorbeeld van leerzame cliffhangers
Introductie Storytelling is hot. Overal waar een verhaal verteld kan worden, valt de term. Storytelling om je merk beter te profileren, om het verhaal van je klanten beter te vertellen…
Cultureel erfgoed (3): vijf vragen aan educatief ontwerper Willemijn Zwart
Willemijn Zwart ontwerpt in opdracht van lokale partners zoals gemeenten en musea, erfgoedlesmateriaal voor het basis- en voortgezet onderwijs. Ze is educatief ontwerper en directeur van educatief ontwerpbureau Komvoor. Ze…
In gesprek met… docenten en cursisten NT2
EduSchrift duikt graag in de wereld van het maken, geven én volgen van onderwijs. In iedere editie is een andere onderwijssector aan de beurt. Zo staan we stil bij het…