Vraag 8: Leenrecht, reprorecht en Stichting Lira

Wat is leenrecht, reprorecht en wat is Stichting Lira?

Leenrechtvergoeding is de vergoeding die jij krijgt als jouw boek in de bibliotheek komt te liggen en het wordt uitgeleend. Stichting Leenrecht int dat geld bij bibliotheken en keert dat geld aan jou uit, als je bent aangemeld bij Lira.

 

Reprorecht

In principe ligt het recht op het verveelvoudigen van een werk bij de auteur. Soms verveelvoudigen anderen je werk, bijvoorbeeld met een kopieerapparaat. Omdat de auteur recht heeft op een ‘billijke vergoeding’ als zijn werk door anderen wordt gekopieerd voor eigen gebruik, moet er voor die kopieën worden betaald aan Stichting Reprorecht. Stichting Reprorecht int de gelden bij verschillende organisaties, zoals de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven. Hiervoor heeft Stichting Reprorecht afspraken gemaakt, zodat zij ook een vergoeding kan innen voor digitale kopieën. Dit geld wordt uitgekeerd aan Stichting PRO (die het geld onder de uitgevers verdeelt) en aan Stichting Lira (die het geld onder de auteurs verdeelt).

 

Het geld dat binnenkomt bij Stichting Reprorecht gaat in één grote pot. Auteurs die zijn aangemeld bij Stichting Lira krijgen naar rato uitbetaald. Het is dus slim om je aan te melden bij Lira, want die zorgt ervoor dat jij je billijke vergoeding voor privékopieën krijgt.

 

Vóór 2018 werden reprorechtvergoedingen uitbetaald door de uitgeverijen. Dit was een ondoorzichtig systeem en daarom heeft de Auteursbond erop aangedrongen dat een collectieve beheersorganisatie die bestuurd wordt door auteurs de uitbetaling zou doen. Dit is Stichting Lira.

 

Klachten

Na de transitie zijn er klachten bij de Auteursbond binnengekomen over de aanmelding en opgave-portal van Stichting Lira. De Auteursbond speelt deze klachten door aan de transitiecommissie die de systeemwijziging in de gaten houdt. Hieronder wordt bij een aantal van deze klachten stilgestaan.

 

Gegevens niet opgeslagen

Een recent gesignaleerd probleem is dat het lijkt alsof je opgave hebt gedaan omdat je alles hebt ingevuld, maar de aanvraag uiteindelijk toch niet blijkt te zijn verwerkt. Als je al een opgave hebt gedaan, is het dus verstandig om te controleren of deze goed is doorgekomen. Log daarvoor opnieuw in op je account en kijkt of het door jou ingevoerde werk bij het tabje ‘educatieve werken’ is opgeslagen. Is dit eerder niet goed gegaan, neem dan contact op met Lira.

 

Verkeerde portal

In de mail die Lira heeft verstuurd, stonden linkjes naar twee verschillende portals: die van wetenschappelijke auteurs en die van educatieve auteurs. Het is dus van belang dat je de juiste hebt gekozen. Moet je ISBN-nummers opgeven, dan heb je de verkeerde portal gekozen.

 

Niet gelukt voor 19 oktober?

Iedereen die aantoonbaar een poging heeft gedaan om een opgave te doen voor 19 oktober 2020 – gelukt of niet – krijgt in december zijn reprorechtvergoeding uitbetaald. Voor mensen die te laat zijn: er wordt alsnog uitbetaald, zij het op een later moment. Daarvoor wordt een bedrag gereserveerd.

 

Heb je klachten of vragen over de reprorechtvergoeding, dan raden we je aan op contact op te nemen met Stichting Lira: https://www.lira.nl/

 

Klik hieronder op één van de andere vragen:

Ga hier terug naar de homepage.

 

 

Wat zoek je?