Volgtip: 10 keer de beste taal- en schrijfinspiratietips op Instagram
In onze nieuwe rubriek Volgtip delen we de meest interessante socialmediaprofielen met je. Dit keer: de beste taal- en schrijftips op Instagram!
Een wonderlijk weetje over de Nederlandse taal, even de grammatica opfrissen of creatieve inspiratie om de schrijfinkt te laten vloeien – op Instagram vind je het allemaal. Wij zochten op Instagram voor jou naar de tien leukste taal- en schrijfaccounts, als remedie tegen een schrijversblok!
Welke woorden kun je beter gebruiken in plaats van ‘krachtens’, ‘omtrent’ en ‘voorts’? En hoe kun je preciezer zijn als je over muziek schrijft? Brigitte Leferink deelt de antwoorden op haar Instagram-profiel Creatief Schrijven. Ze is hoofdredacteur, communicatieadviseur en auteur. En ze deelt online graag interessante inzichten uit haar schrijfworkshops, inspirerende quotes over en van schrijvers en creatieve opdrachtjes die je toetsenbord doen ratelen.
Schrijven Magazine biedt leuke quotes, interviews, tips en schrijfwedstrijden voor beginnende en gevorderde schrijvers. Het magazine richt zich voornamelijk op boeken- en verhalenschrijvers: hoe creëer je bijvoorbeeld een fantastische spanningsboog in je verhaal? En hoe kun je schrijfprompts gebruiken om uit een impasse te komen?
‘Zeggen dat je verhaal bagger is terwijl je nog aan het schrijven en herschrijven bent, is exact hetzelfde als kijken naar een pak meel en suiker en zeggen dat je taart smerig is.’ Journalist, schrijfster en schrijfcoach Kim Linssen deelt op haar Instagram-account relativerende en handige inzichten over schrijven, bijzondere monologen die ze in het wild hoorde en de grootste misverstanden over schrijven.
Hoe schrijf je het geluid van een nies op? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord door OnzeTaal –tijdschrift en vereniging voor taalenthousiastelingen. Ook lees je er leuke columns van bijvoorbeeld Sylvia Witteman, over haar katoenen, papieren en linnen huwelijk. En je ontdekt er dat een schooltas in sommige Belgische taalgebieden een Malette wordt genoemd.
Hoe schrijf je in ’s hemelsnaam het getal 385173 helemaal uit? Is het kwa of qua? En: opzoek of op zoek? De TaalJuffies weten raad. Farah is docent Nederlands, redacteur en trainer en op Taaljuffies deelt ze handige taalregels. Wat haar betreft is het raarste woord in de Nederlandse taal ‘pex’ – de partner van je ex.
’Wist je dat niet? (uitdrukking) Een sociaal aanvaardbare manier om iemand dom te noemen.’ Dit soort definities vind je in het eerlijke Nederlandse woordenboek op RaarMaWaar. De volgers van dit profiel sturen zelf hun eigen betekenis door van woorden en uitdrukkingen die voor hen een heel andere lading hebben dan het echte woordenboek doet vermoeden. Zoals: ’Synoniem (zelfst. Naamw.) Een woord dat je gebruikt omdat je niet weet hoe je het andere moet schrijven.’
@InstituutVoorDeNederlandseTaal
Bij het Instituut voor de Nederlandse Taal, vind je zowel oude als nieuwe woorden. In het Zeeuws heet een stamppot met prei, gehakt, spek en ei bijvoorbeeld een ‘preipol’. Of wat dacht je van het nieuwe werkwoord ‘snussen’, afgeleid van het oorspronkelijke Zweedse woord ‘snus’, ofwel zuigtabak. Ook vind je er columns over taalontwikkelingen: hoe komt het bijvoorbeeld dat zelfs de meest hardnekkige krantenlezers de term ‘validisme’ vaak niet kennen?
Welke veelgemaakte slordigheden komt een redacteur vaak tegen? Denise Marinus ziet bijvoorbeeld geregeld angst voor samenstellingen, ze merkt dat haar klanten vaak twijfelen, omdat veel samenstellingen onnatuurlijk voelen. Ze is redacteur, manuscriptbegeleider en auteur, biedt een inkijkje in haar schrijfproces, en deelt handige tips voor andere schrijvers. Welke soorten karakters zijn er bijvoorbeeld en op welke manieren start je een scéne?
’De tafels zijn al gedekt, nu JULLIE nog!’ – zo schrijft een restaurant op hun Facebookpagina. Overheerlijk om je te verkneukelen om de taalfouten van een ander, en tegelijkertijd ook nog wat te leren. Daarom kan op dit lijstje Taalvoutjes natuurlijk niet ontbreken. Je vindt er bijzondere schrijf- en spellingsfouten uit het land die vaak een heel andere betekenis opleveren dan bedoeld: ’Zonnige perioden. In het noorden de meeste zon. In Limburg eerst nog een buit.’
Wist je dat een puntkomma een iets langere rust geeft in een tekst dan een gewone komma? Taalhelden.org is de jongerenwebsite van de Taalunie, met allerlei weetjes over de geschiedenis van de Nederlandse taal. Ook bijzondere taalkunstenaars komen aan het woord, je vindt er de betekenis van internetslang en wordt aan het denken gezet. Zo blijkt de toevoeging ‘on’ soms onmisbaar, anders wordt het: nozel, beschoft, gelofelijk en berispelijk.
Ga hier terug naar de homepage.