Verhuren: levert het wat op?

Gedurende de zomervakantie is het een hele toer om alle leerlingen in het voortgezet onderwijs te voorzien van het lesmateriaal dat ze het aankomende schooljaar nodig hebben. De meeste scholen besteden deze klus uit aan zogenaamde boekhuizen. De twee grootste en bekendste zijn Van Dijk (onderdeel van de Learning Network) en Iddink.

Een deel van de boeken die de leerlingen nodig hebben, huren de scholen en moeten leerlingen aan het einde van het schooljaar weer inleveren. Meestal zijn dit de duurdere uitgaven, zoals leer- of theorieboeken, die vaak vijf à zes jaar meegaan. Uitgeverijen en dus ook de auteurs lopen hierdoor inkomsten mis. Om dit te compenseren betalen de boekhuizen aan de uitgeverijen een jaarlijkse vergoeding. Dit is ongeveer 20% van de netto prijs (de boekprijs min de btw en de boekhandelskorting). Dit bedrag innen de uitgeverijen. 50% van de netto-opbrengst uit de verhuur krijgen de auteurs, tenminste als in hun contract staat dat ze van de nevenrechten 50% ontvangen. Het is te zien op de royalty-afrekening als bijvoorbeeld verhuurrecht of opbrengst uit verhuur. Bij Malmberg is dit per artikel te zien, bij Noordhoff staat alleen een totaalbedrag op het royalty-overzicht.

Overigens scholen die zelf de boeken kopen en uitlenen aan leerlingen hoeven daarvoor geen vergoeding te betalen. Opbrengst uit verhuur krijgen uitgeverijen en auteurs alleen als een tussenhandel de boeken koopt en in eigendom heeft. 

Wat zoek je?