Reprorecht, geld(t) voor jou!

Zoals eerder gemeld keert Stichting Lira vanaf nu de reprorechtvergoedingen uit aan educatieve auteurs. Voorheen liep dit via de uitgeverij en hoefde je er als auteur weinig voor te doen. We hebben in de vorige editie van EduSchrift uitgelegd waarom het toch verstandig was het systeem te veranderen. Vlekkeloze veranderingen komen zelden voor, dus ook hierover bereiken ons vragen, lees daarom dit artikel vooral even door.

 

Wat moet je doen?

Om je reprorechtuitkering te krijgen moet je twee dingen doen: 1. je aanmelden bij Lira, 2. opgave doen.

 

Aanmelden

Heb je via je uitgever geen mail gekregen over de aanmelding bij Lira, doe dit dan zelf, klik hier.

 

Identificatie

Om te controleren of jij het echt bent, wordt gebruik gemaakt van ‘IDIN’, dat is een manier om je te identificeren via je bankrekeningnummer. Dat nummer wordt verder nergens voor gebruikt. Als je freelancer of zzp’er bent en niet bedrijfsmatig schrijft, is het handiger om voor deze identificatie geen gebruik te maken van een zakelijk rekeningnummer, maar van een privé bankrekeningnummer.

 

Opgave doen

Na de aanmelding krijg je een uitnodiging om opgave te doen van je inkomsten als educatief auteur. Helaas zijn nogal wat auteurs in de stress geschoten omdat zij op de link klikken voor het doen van opgave van vak- en wetenschappelijke werken. Voor die categorie moeten ISBN-nummers opgegeven worden. Voor educatieve auteurs is de opgave echter zo eenvoudig mogelijk gehouden. ISBN-nummers opgeven is niet nodig. Krijg je die melding, dan zit je op de verkeerde plaats in de portal.

 

Royaltyoverzichten en facturen

De meeste educatieve auteurs krijgen jaarlijks een royaltyoverzicht van hun uitgever. Als je geen verdere (educatieve schrijf-) inkomsten hebt, is het enige wat je hoeft te doen een scan maken van je royaltyoverzicht en dat uploaden. Klaar. Fluitje van een cent.

Iets ingewikkelder wordt het als je ook schrijfklussen hebt gedaan waarvoor je een bedrag ineens of een voorschot hebt gekregen. Ook daarvan maak je een scan of gebruik je je digitale factuur. Van dat bedrag moet je dan wel de eventueel in rekening gebrachte btw en onkosten aftrekken, voordat je het bedrag optelt bij het bedrag dat je invult in het vakje van het betreffende jaartal.

 

Hulp bij het doen van opgave

Ben je fulltime auteur, dan heb je er inderdaad meer werk aan. Loop je tegen problemen aan of heb je vragen, neem dan contact op met de Lira helpdesk. Het best gaat dit per mail. Graag begrip voor de overbelasting aan die kant, want het gaat om een enorme groep auteurs die nieuw zijn met het systeem en die gaan bellen en mailen. Je krijgt zeker antwoord.

Loop je tegen vragen of dilemma’s aan van meer principiële aard, bijvoorbeeld of schrijfproject X dat je voor stichting Y hebt gedaan ook voor opgave in aanmerking komt, stuur dan nog steeds je vraag naar Lira, maar in dit soort gevallen kijken wij als Auteursbond ook graag even mee omdat de nieuwe regeling zich nog moet gaan zetten en wij daar een bemiddelende en monitorende rol in hebben.

 

Doe opgave voor 19 oktober

Het is zonde om dit geld aan je voorbij te laten gaan. Ga er dus zeker even voor zitten als je dit nog niet hebt gedaan. Op 19 oktober sluit de opgavetermijn voor dit jaar. Als je voor die tijd opgave doet kan de uitkering in december plaatsvinden. Als je later opgave doet krijg je nog steeds geld, maar wordt dit verwerkt bij de zogenaamde na-verdeling.

Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?