Podcast-tip: Taalnatie

In elke editie van EduSchrift vind je onze podcast-tip! Deze keer: Taalnatie

Een ode aan de zwevende punt met het baardje – ofwel de apostrof. Volgens Meester Pieter (Jouke) is de apostrof een bruggenbouwer tussen twee talen: de schrijftaal en de spreektaal. ‘In dit land mag iedereen zeggen wat hij wil, en helaas heeft dat een wetteloze chaos veroorzaakt. Een kloof die alsmaar groter wordt.’ De apostrof biedt de oplossing volgens hem. Waarom en hoe? Dat hoor je in de podcast Taalnatie (van Tonny Media), met de veelbelovende slogan: ‘De taal wordt verpest, de Taalnatie redt!’ 

 

Fluisterende leerlingen, trillende telefoons en de schoolbel – bij Taalnatie is het net of je weer even in de schoolbanken zit. In elke aflevering krijg je les van een andere taalvirtuoos. Verschillende invaldocenten duiken in een zelfgekozen taalaspect, van stijlfiguren tot vergeten woorden, van taalergernissen tot etymologie. In maar vijf à zes minuutjes, verorber je een hartige taalsnack en ben je weer opgefrist om aan het schrijven te gaan.   

 

Wat vind je bijvoorbeeld van de invloed van social media op de taal? Juffrouw Aaf (Brandt Corstius): ‘Ik kan helemaal niet meer tegen het woord ‘deze’. Vooral op Instagram is het de ultieme uiting van liefde geworden: lekker koffie drinken, met deze…’ In het echt zou je dat nooit zeggen, maar toch is het volgens haar een uiting van enorme taligheid, want het alternatief is waarschijnlijk een hartje. Of wat te denken van het woord ‘draadje’?  

 

Elke woensdag en donderdag is er een nieuwe aflevering waarin de meesters en juffen los gaan op bijvoorbeeld: hoofdlettergebruik, bijzinnen en pleonasmen. Ook het Instagram-account (@Taalnatie) biedt een leuk extraatje: de oogappel van de week. Hiervoor doen luisteraars mee aan een speciale taalopdracht, zoals het bedenken van een eigen Cruijffiaanse wijsheid. De winnaar: ‘Twee bitterballen maken nog geen kroket’. 

Denk je nou deze podcast is niets voor mij: ‘Dat gaat hem niet worden’? Luister dan even naar de aflevering van Juffrouw Maaike (Martens), want die heeft over dat zinnetje nog wel wat te vertellen. Luisteren kan via een podcast-app op je mobiel, of op je laptop of computer via bijvoorbeeld Podtail.

Heb je ook een leuke podcast-tip? Deel hem met ons!

Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?