Hoe waardevol is het auteursrecht?

Het auteursrecht is volop in beweging. Zo wordt er gewerkt aan nieuwe modelcontracten en betalingsmodellen. Daarnaast zijn er grote veranderingen voor zelfstandige auteurs op het gebied van inkomen, verzekeringen en belastingen. Als auteur sta je daarom vaak voor een grote uitdaging. Welke tarieven vraag ik? Hoe onderhandel ik over mijn contract? Op welke manier heb ik te maken met de overheid?

Het Platform Makers, waar ook de Auteursbond bij aangesloten is, heeft nu een website en een boekje met de titel “De waarde van het auteursrecht” gelanceerd. Een ideaal beginpunt om je goed te laten informeren over het auteursrecht met al zijn facetten. Op deze website staan ook enkele korte, maar zeer duidelijker informatieve animaties over de waarde van het auteursrecht: http://www.platformmakers.nl/animatie-films-de-waarde-van-het-auteursrecht/

 

De sectie Educatieve Auteurs is een beroepsvereniging die opkomt voor de belangen van educatieve auteurs. Dit zijn niet alleen schrijvers, maar ook redacteuren, contentontwikkelaars en bijvoorbeeld projectleiders. Het samenwerken in een beroepsvereniging heeft verschillende voordelen. In de eerste plaats is het een geschikt middel om informatie te verzamelen en uit te wisselen. Door deze informatie krijg je goed inzicht in je rechten, plichten en mogelijkheden. 

 

Daarnaast kun je door samen te werken in een beroepsvereniging een vuist maken en je stem laten horen. En dat is soms nodig. Als individuele auteur is het soms moeilijk een vuist te maken als je werk bijvoorbeeld zonder je toestemming via internet gemakkelijk verspreid en gekopieerd wordt. En het is moeilijk om een vuist te maken bij een uitgeverij. Wat begin je in je eentje als auteur tegen een invloedrijke uitgever? Een uitgever die jou gemakkelijk kan vervangen door een minder kritische auteur? Veel auteurs werken dan ook vaak te gemakkelijk mee aan een volledige overdracht van hun rechten. 

 

Om al deze uitdagingen het hoofd te bieden, hebben veel educatieve auteurs zich verenigd binnen de Auteursbond. De Auteursbond zelf heeft zich ook weer aangesloten bij andere groepen. Juist om nóg sterker te staan. Zo zijn zij aangesloten bij het Platform Makers, het samenwerkingsverband van beroepsorganisaties en vakbonden voor auteurs en artiesten. 

 

Kijk hier voor meer informatie.

Ga hier terug naar de homepage.

 

 

Wat zoek je?