Heb jij recht op Reprorecht?

Heb jij onlangs ook weer een mooi bedrag gekregen van Reprorecht? Niet? Lees vooral verder!

Alles wat jij schrijft kán gekopieerd worden. Omdat je nooit precies kan nagaan wie wat kopieert, is er een collectieve regeling. Bedrijven, scholen, instellingen betalen jaarlijks een wettelijk verplichte bijdrage aan Stichting Reprorecht. Vervolgens moet dat geld worden verdeeld over de auteurs. Voor alle educatieve werken verloopt die verdeling via de uitgever (voor bijvoorbeeld kinderboeken en romans gaat dat via stichting Lira). Afhankelijk van de omvang van de royalty’s of het afkoopbedrag varieert het bedrag waarop jij recht hebt van enkele tientjes tot duizenden euro’s. De moeite waard om even alert te zijn.

Welke situatie past bij jou?

Er zijn drie situaties:

  • Je ontvangt jaarlijks een royaltyoverzicht van je uitgever. Kijk of de reprorechtvergoeding daar op vermeld staat. Sommige uitgevers sturen ook separaat een overzicht van wat zij noemen “nevenrechten” (daar kan bijvoorbeeld ook verhuurrecht onder vallen). Wel royalty’s ontvangen maar geen reprorecht? Dat kan niet – neem contact op met het bureau. Heb je naast royalty ook nog geschreven op afkoopbasis (lumpsum)? Lees verder!
  • Je hebt geen royaltycontract maar hebt (mee)geschreven aan een werk en daar een bedrag ineens voor gekregen (afkoop). Tot voor kort werd dit zo uitgelegd dat de uitgever daarmee ook jouw recht op reprorecht had afgekocht, maar dat is niet (meer) zo. Op het bedrag dat je in één keer hebt ontvangen hoor je ook nog een vergoeding voor de Reprorechten te ontvangen. Dat kan dus een fors bedrag zijn, want daar waar royaltyauteurs ieder jaar een klein stukje krijgen, hoor jij dat bedrag in één keer te krijgen. Denk je dat je recht hebt op Reprorechtvergoeding omdat je iets hebt geschreven op afkoop, maar je hebt niets ontvangen? Neem contact op met het bureau.
  • Je hebt meegewerkt aan een uitgegeven werk waarvoor je wel royalty’s of een afkoopbedrag hebt gekregen, maar je hebt nog nooit een overzicht of vergoeding van Reprorechten gekregen. Dat kan als jouw uitgever niet is aangesloten bij Stichting Reprorecht. Alle grote educatieve uitgeverijen zijn aangesloten, maar er komen steeds meer kleine uitgeverijen op de markt. Het is echter zonde om een (aanzienlijk) bedrag te laten lopen. Om het bedrag toch te krijgen moet je zelf wel even in actie komen. Ieder jaar wordt namelijk een deel van het ingezamelde geld apart gezet in het zogenaamde Auteursfonds, waaruit auteurs van niet-aangesloten uitgeverijen zich kunnen aanmelden. In dat fonds zit inmiddels meer dan een miljoen euro. Toch zijn er maar weinig auteurs die het geld waar ze recht op hebben opvragen. Is deze situatie op jou van toepassing? Kom dan in actie en meld je aan via deze link. Laat ons ook eens weten als je hebt aangemeld en wat je ervaringen zijn. We horen het graag.
Wat zoek je?