Cursus Auteursrecht in de praktijk

Op een mooie nazomerse dag hadden college-bestuurslid Karin Janssen en ik onze eerste cursusdag aan het Lange Voorhout in het Museumkwartier van Den Haag. Met uitzicht op de van kleur verschietende bomen en een terras vol koffiedrinkende mensen doken we in de praktijk van het auteursrecht. 

We hoorden het verhaal van iemand die foto’s maakt van de ‘lelijkste’ huizen in België. Mag de fotograaf de foto’s van de woningen die hij zo wanstaltig vindt, delen op sociale media (hij maakte er een speciaal Instagramaccount voor aan) en mag hij hier vervolgens ook daadwerkelijk geld aan verdienen, terwijl de meeste huiseigenaren geen idee hebben van het publiekelijke gegrap? En stel dat iemand (in opdracht) bestaand werk vertaalt, is de vertaling dan nieuw werk te noemen en heeft de vertaler daarmee óók auteursrecht? En wat als er inhoudelijke fouten in de vertaling zitten? Het zijn zomaar wat vragen die we voorgelegd kregen tijdens de cursus. 

De deelnemers – van kinderboekenschrijvers en journalisten tot educatief auteurs en scenarioschrijvers –  deden enthousiast mee. Vingers werden opgestoken, eigen voorbeelden gegeven, nieuwsgierige vragen gesteld. We deden zelfs een kennisquiz, waarvoor ik de antwoorden zonder te spieken op het internet probeerde te vinden in het lesboek dat we speciaal voor deze cursus moesten aanschaffen. 

Ongelooflijk hoe omvangrijk het auteursrecht is. Het is zo veel meer dan het welbekende c’tje dat je achter een tekst kunt zetten. Auteursrecht is veranderlijk en in sommige gevallen ook verraderlijk. Zo eindigt het auteursrecht op een werk pas 70 jaar na de dood van de maker. Te rekenen vanaf de eerste januari volgende op het jaar waarin de maker is overleden. Bladmuziek van Mozart en gedichten van Slauerhoff mogen dus onbeperkt gedeeld en gebruikt worden, maar werk van eveneens wijlen Komrij en Zwagerman niet. 

Ook het afkopen van royalty’s, het claimen van leen- en reprorecht en het al dan niet afstand doen van auteursrecht zijn geen zaken waar je je ‘even tussendoor’ mee dient bezig te houden als educatief auteur. De belangrijkste lessen van de cursus, wat mij betreft: lees je in, laat je adviseren, maak gebruik van je recht. Twijfel je? Win dan informatie in en volg vooral ook de cursus Auteursrecht in de praktijk. 

De cursus Auteursrecht in de praktijk wordt georganiseerd door het bureau van de Federatie Auteursrechtbelangen en VOI©E en wordt gratis aangeboden aan medewerkers, bestuursleden en leden van het toezichthoudend orgaan van Platform Makers, Platform Creatieve Media Industrie en bij VOI©E aangesloten organisaties zoals De Auteursbond. 

Meer informatie over de cursus vind je hier

Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?