Contracten en recht voor educatieve auteurs
Donderdag 1 december jongstleden gaf Marcel Fokkink, jurist bij de Auteursbond, de online workshop Contracten en recht voor educatieve auteurs. Bestuurslid en (educatief) auteur Irene Campfens deed mee en deelt graag een aantal onderwerpen die in de workshop voorbijkwamen met je.
Contracten
Wat is nu eigenlijk een ‘goed’ contract? In elk geval horen in een contract of overeenkomst van opdracht (ovo) duidelijke afspraken te staan over het makerschap (wie is/blijft de auteur), de vergoeding, de exploitatierechten en de persoonlijkheidsrechten. Ook zaken als een concurrentiebeding en afspraken over de oplevering horen in een contract beschreven te staan. Twijfel je over het contract dat de uitgever of opdrachtgever jou biedt? Leg het voor aan de juristen van de Auteursbond. Als lid kun je kosteloos bij hen terecht voor juridische vragen en advies. Je kunt mailen naar jurist@auteursbond.nl.
Recht
Wat houden de Auteurswet en persoonlijkheidsrechten in en op welke manier beïnvloedt de wet- en regelgeving je onderhandeling met de opdrachtgever? Het korte antwoord is: in grote mate. Hoe meer afstand je doet van jouw auteursrecht, hoe hoger het honorarium zou moeten zijn. Zou, want veel opdrachtgevers proberen uiteraard tot een tarief te komen dat vooral voor gunstig is voor henzelf. Houd scherp in de gaten of de vergoeding in verhouding staat tot jouw werk én jouw rechten. Kies je voor een vergoeding op royaltybasis, een honorarium op basis van een uur- of projecttarief of misschien een combinatie van beide? Informeer eens bij vakgenoten als je twijfelt.
Onderhandelen
Daar is dat woord weer: onderhandelen. Het is en blijft een ‘ding’. Het devies: wees niet te bescheiden. Sta voor jouw expertise en recht. Denk aan de inflatie, ook jij zult moeten indexeren. Of draai jij liever de verwarming dicht omdat de opdrachtgever je te weinig betaalt? Je hebt als lid van de sectie Educatieve Auteurs de mazzel dat je gratis de digitale Onderhandelgids van Petra Vries hebt ontvangen. Is dat (nog) niet het geval? Stuur een mail naar bureau@auteursbond.nl en vraag de gids alsnog aan. Er staan handige tips in.
Ga hier terug naar de homepage.