Thuiswerken voor de educatieve auteur – welke tools gebruik ik?

Het zal ook de educatieve auteur niet ontgaan zijn. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werken zoveel mogelijk mensen voorlopig thuis. Voor enkelen de dagelijkse praktijk, maar voor de meesten is het toch even wennen.

 

Langdurig alleen thuiswerken kan voor verschillende problemen zorgen. Je kunt het gevoel krijgen geïsoleerd en ongestructureerd te zijn. En door de eenzaamheid kun je ook minder gemotiveerd raken. En daarbij dan ook minder productief. Hoe kun je toch blijven communiceren met elkaar? En dan niet alleen via de mail of via een app? Energie steken in een prettige communicatie is zeker nu tijdens deze stressvolle periode belangrijk. Maar hoe hou je contact als het land op slot zit?

 

In dit artikel geven wij je enkele mogelijkheden.

 

Zoom.us

Ideaal voor videobellen met veel mensen tegelijkertijd. Er kunnen tot 1.000 personen tegelijk videobellen en daarnaast kunnen er nog 10.000 meekijken. De basisvariant is gratis, maar wel beperkt tot 100 deelnemers, wat waarschijnlijk meestal ruim voldoende is. Degene die je wilt uitnodigen heeft geen account nodig. Met een simpele link deel je per mail of per app je meeting. Je kunt tijdens het videobellen ook je scherm delen en een chatgesprek starten. Zoom is beschikbaar in een online versie en een gratis te downloden desktop-versie.

 

Skype

Misschien wel een van de oudste tools voor het videobellen. Je kunt naast videochat een gewone chat openen. Hierdoor kun je onder het videobellen bijvoorbeeld linkjes met elkaar delen of aantekeningen maken. Je kunt ook betaald naar vaste lijnen bellen. Je moet Skype downloaden en installeren op je computer. Daarna moet je ook een account aanmaken. De andere persoon moet ook een Skype-account hebben.

 

Teams

Met Microsoft Teams kun je makkelijk chatten, vergaderen en bestanden delen. Maar het programma is ook ideaal voor videobellen. Soms is het moeilijk gasten uit te nodigen die op een ander, of niet op een office365 netwerk zitten. Bij Teams kun je vergaderingen inplannen. Ook hier kun je weer je scherm delen.

 

Adobe Connect

Een vergadering in Adobe Connect is een live onlineconferentie voor meerdere gebruikers. De basis is een online vergaderruimte. De ruimte bestaat uit verschillende weergavedeelvensters (pods) en onderdelen. In het begin kan het wat overweldigend lijken. Maar het biedt ontzettend veel mogelijkheden als je iets meer wilt dan alleen videobellen. Je kunt de ruimte op je eigen wensen afstellen. In de vergaderruimte kunnen deelnemers aan de vergadering computerschermen of bestanden delen, chatten, audio en video uitzenden en online deelnemen aan interactieve activiteiten. Wil je veel laten zien, aantekeningen delen en je virtuele ruimte helemaal naar wens inrichten, dan is dit programma ideaal. I.v.m. de coronacrisis is er nu 90 dagen gratis toegang.

 

Google Hangouts

Google Hangouts is een chatdienst van Google waarmee je zowel kunt (video)bellen als chatten. Dit kun je zowel één-op-één doen als met een groep. Gebruik het bijvoorbeeld voor teammeetings of voor een brainstorm met een of meerdere collega’s. Hangouts is via je computer, laptop, smartphone en tablet te gebruiken. Het gebruiksgemak is groot.  Je kunt gemakkelijk je scherm delen met anderen. Het programma is echter niet echt geschikt voor grote groepen en alle deelnemers hebben een Google-account nodig.

 

Slack

Vooral bij bedrijven is dit programma bekend. Je kunt op afstand chatten op het platform van Slack. De app is populair op Nederlandse werkplekken. In de gratis versie kun je één-op-één videobellen. Handig als je wilt samenwerken voor een klus, even kletsen of roddelen met een kop koffie erbij, maar niet voor vergaderen.

Ga hier terug naar de homepage.

 

Wat zoek je?