Maak kennis met een collega: Arja Bonsink
Naam: | Arja Bonsin |
Educatief auteur sinds: | 2002 |
Status: | Naast auteur orthopedagoog |
Specialisatie: | orthopedagogiek/ geografie |
Ik ben momenteel werkzaam als orthopedagoog bij onderwijscentrum Het Roessingh in Enschede. Het is een school voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs voor leerlingen met een lichamelijke of meervoudige beperking en/of langdurig zieke leerlingen. Daarnaast ben ik freelance auteur van de Examenbundel en Samengevat.
Ik ben een van de “Geo-kinderen”. Mijn vader werkte als docent en was betrokken bij De Geo Geordend, een bekende aardrijkskunde methode. Ik was de enige van mijn gezin die ook het onderwijs in ging. En daarom was het logisch dat ik ook ging schrijven. Een van de grondleggers van de methode was Herman Dragt. Toen het component leefbaarheid en zorg geschreven moest worden vroeg hij aan mij of dit niet iets voor mij was. Zo gaan de meeste opdrachten. Het gaat via-via. Iemand kent weer iemand en die iemand kent jou weer. Dan word je naar voren geschoven. Na de Geo heb ik voor Malmberg meegeschreven aan de methode Vita. En nu schrijf ik sinds 2004 voor de examenbundel en samengevat. Ik ben niet echt een beroepsauteur hoor, maar ik vind het wel heel leuk.
Extra ogen
Het schrijven is vaak eenzaam. Daarom vind ik het ook leuk om met andere auteurs samen te werken. Je hebt dan extra ogen, het idee dat je er niet alleen voor staat. Als je met anderen werkt moet je vaak wel het evenwicht zoeken. Je moet nadenken over de taakverdeling. In het begin is dat altijd een beetje zoeken. Maar hoe langer je met iemand samenwerkt des te meer vertrouwen er komt. Misschien heeft dat ook wel te maken met ouder worden. Je hebt vaker de ervaring dat het goed komt, waarmee sommige zorgen niet nodig zijn. En het komt uiteindelijk ook allemaal goed.
Verschillende hoogtepunten
Ik vind de verschillende onderdelen van de totstandkoming van het boek mooi. Het maken van een boek heeft verschillende hoogtepunten. Nu bij de examenbundels is dat als eerst het bekijken van de examens. Dan de uitwerkingen erbij schrijven, veel schrappen. Dan komt de eerste proefdruk, weer een nieuw hoogtepunt. Dan merk je ook dat je onmisbaar bent omdat er vaak veel foutjes worden gemaakt bij de drukker. Het laatste hoogtepunt is als het boek er is. En de maand april is natuurlijk ook heel leuk.
Niet alleen schrijfwerk
Eerst werkte ik vooral op royalitiebasis. Nu heb ik samen met mijn echtgenoot een vof opgericht waaronder ik schrijfwerk doe. Daarnaast geeft ik ook trainingen en workshops. Ze noemen het met een mooi woord Keynotes. Die afwisseling vind ik mooi. Ik blijf het altijd bijzonder vinden dat ik dat mag doen. Ik word voor de meest uiteenlopende onderwerpen gevraagd- en als rups nooit genoeg accepteer ik hierin ook elke uitdaging. Het schrijven is soms eenzaam.
Van papier naar digitaal
Om heel eerlijk te zijn ben ik nog niet zoveel bezig met de digitale mogelijkheden binnen het schrijven. Voor de boeken waarvoor ik schrijf is dat ook nog niet zo relevant. Ik heb ook niet het idee dat de uitgeverij heel vooruitstrevend is op dit gebied. Het is een beetje een spook wat er hangt. Ze weten nog niet goed wat ze willen. En eerlijk gezegd ben ik daar wel blij mee. Want zo digitaal ben ik niet. Maar aan de andere kant, als het moet, ik ben niet achterlijk, dan kan ik daar ook wel wat mee.
Je wordt wie je wezen moet
Ik ben echt dol op onderwijs, laat ik dat vooropstellen. In die zin heb ik niet echt een voorkeur voor schooltype. Ik schrijf nu veel voor het vmbo. Maar met andere schooltypes kan ik ook prima uit de voeten. Ik wil iets meegeven. Op een of andere manier word je wie je wezen moet. Het klinkt misschien een beetje vaag. Maar zo loopt het. Mijn vader was werkzaam in het onderwijs en ik ben als het ware zijn voetsporen getreden – om daarna wel een eigen weg te ontdekken.