Zomerstop of niet?

De zomervakantie staat weer voor de deur of is misschien al begonnen. Veel mensen blijven vanwege corona thuis, maar bij vele anderen begint het toch te kriebelen om de deur uit te gaan. Veel auteurs zien er niets in om door te schrijven in hun vakantie. Maar toch is een zomerstop niet altijd een goed idee.

 

Tip: Houd een schrijfritme vast

Als je een langere stop van schrijven inlast, moet je daarna weer helemaal in het schrijfproces komen. Dit kost veel energie. Het is daarom verstandig om een soort van schrijfritme te blijven vasthouden, al is het elke dag maar een half uur. Maak gebruik van een inspirerende omgeving tijdens je vakantie. Dat kan dichtbij: maak in je tuin of op je zolder een eigen vakantieschrijfplek. Of zoek een leuke lunchroom op. In EduSchrift doen we regelmatig suggesties voor fijne flexwerkplekken. Of zoek een inspirerende vakantieplek wat verder weg. Bekijk bijvoorbeeld het artikel over reizen in de voetsporen van bekende schrijvers, dat ook in deze EduSchrift staat.

 

Tip: Gebruik je vakantie als inspiratiebron

Om inspiratie op te doen en creatieve ideeën te laten ontspringen, kun je gebruikmaken van je eigen waarnemingen en ervaringen tijdens je vakantie. Zorg ervoor dat je geen saaie chronologische samenvatting maakt van gebeurtenissen (dus niet: ‘Ik ben eerst daar geweest, toen daar en tot slot daar…’), maar probeer je te richten op kleine waarnemingen. Schrijf kleine herinneringen op. Probeer je op verschillende ervaringen dieper te richten. Maak een ervaring concreet. Welke kleur had de zee? Hoe smaakte dat ene bijzondere gerecht? Wat rook je toen je uit het vliegtuig stapte? Hoe voelde de zon op je huid in je hangmat in de achtertuin?

 

Tip: Herschrijf eerder werk

Je zult zien dat er in de zomer hele andere verhalen uit je pen komen rollen. Ben je bang dat je geen inspiratie vindt om te schrijven? Ga dan herschrijven. Je hebt vast kopij of een aantal hoofdstukken die herschreven kunnen worden.

 

Tip: Ga doodlen

Een goeie tip komt van docent en auteur Karen Irwin: ga doodlen. Doodles zijn kleine tekeningetjes die je maakt in bijvoorbeeld je agenda, schriften, een aantekeningenboek, op notitieblaadjes en ga zo maar door. Misschien ken je het wel: de tekeningetjes die je maakt als je aan de telefoon zit. Ook die kleine tekeningetjes vallen onder doodlen! Heel simpel gezegd: pak een pen of potlood en ga gewoon tekenen! Niks is fout en niks hoeft perfect. En het doodlen heeft nut. Je houdt er beter je aandacht bij, je kunt ervaringen concreet maken, je onthoudt meer. Heb je een iPad of een Mac, dan kun je het gratis Doodle boek gebruiken dat Karen Irwin heeft gemaakt in Keynote: https://app.box.com/s/dkgy09bbz9hbb9n906g9wa03idb6y2fq.

 

Tot slot

Zie het schrijven en tekenen vooral niet als moeten of als werk, zie het als jouw moment. Jouw moment van creativiteit, van vrije tijd. Dan gaat het je veel energie en nieuwe inspiratie opleveren.

Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?