Zelf uitgeven via Apple Books
Tijdens de dag van de Educatieve Auteur hielden Suzanne Lustenhouwer, Jochen Bretschneider en Niels Wijnhoud, een team van Apple Distinguished authors een praktische workshop: “Schrijven en uitgeven van Books”. Zij lieten zien hoe je gemakkelijk digitale boeken kunt maken en publiceren.
Vanuit Pages een e-book maken
Suzanne is al jaren betrokken als docent van de internationale school en auteur van diverse e-books. Zij schreef onder andere over Figurative Language in Descriptive Writing. Tijdens de workshop liet zij zien hoe je gemakkelijk vanuit Pages een e-book maakt. Pages is een tekstverwerkingsprogramma van Apple. Je kunt het bestand opmaken zoals vergelijkbaar met het tekstverwerkingsprogramma Word. Het publiceren is daarna bijna net zo gemakkelijk als het maken van een afdruk. Je klikt op de knop “Publiceer op Books”. Je wordt daarna gevraagd om in te loggen met een Apple ID en met een paar klikken staat je e-book klaar. De deelnemers verbazen zich over de snelheid.
Met je IPad materiaal toevoegen aan je e-books
Na Suzanne Lustenhouwer komt Jochen Bretschneider aan het woord. Jochen is KNO-arts aan het VUmc. Hij ontwierp in 2017 met een team van 50 studenten en collega’s de IBooks Bibliotheek Geneeskunde. Meer dan 100 IBooks die het medische curriculum voor geneeskundestudenten in Nederland ondersteunen en die in de IBooks Store gratis worden aangeboden. Hij demonstreert hoe je, gemakkelijk met gebruik van een iPad, materiaal kunt toevoegen aan je e-books. Zo laat hij zijn studenten filmpjes maken van bijvoorbeeld de huig in hun mond als zij geluid maken en die filmpjes worden gebruikt als content.
Big Picture learning
Tot slot kwam Niels Wijnhoud aan het woord. Hij is een praktijkdocent die ook e-books ontwikkelt en hij werkt vanuit het onderwijsconcept van Big Picture Learning. Hij schrijft e-books voor lessen detailhandel binnen het Praktijkonderwijs. Speciaal gericht op moeilijk lerende kinderen. Hij laat tijdens de workshop enkele voorbeelden zien.
Digitaal uitgeven een slimme keus
De deelnemers zijn enthousiast over de mogelijkheden. Toch zien veel ook nog wel hobbels om er direct mee aan de slag te gaan. De tijdsinvestering die mensen in de techniek moeten steken zien mensen als een drempel.
Tijdens de workshop blijkt ook dat veel auteurs het zelf uitgeven van een boek toch als tweede keus zien. Pas nadat een idee door een uitgever is afgewezen, onderzoeken ze de mogelijkheden om materiaal zelf te publiceren.
Aan het zelf uitgeven zitten ook wel enige risico’s. Als werk wordt uitgegeven door een uitgever zit er voor vele toch een kwaliteitstempel op. Ook neemt een uitgever veel werk uit handen.
Toch is het digitaal uitgeven in sommige gevallen een slimme keus. Bijvoorbeeld als de doelgroep die je wilt bereiken erg klein is. Daarnaast kun je precies je eigen wensen en ideeën realiseren volgens de workshopgevers.
Wat de workshopgevers in ieder geval demonstreerden was dat het maken en publiceren van een digitaal boek erg snel en gemakkelijk gedaan kan worden.
IBooks maken en verkopen
Tijdens de workshop werd Pages gedemonstreerd als een tool om zelf Ibooks uit te geven. Dit is vooral geschikt als je iets klein en snel wil publiceren of gebonden bent aan alleen een iPad. Wil je op serieuze wijze een e-book maken wordt het aangeraden om gebruik te maken van Books Author. Dit is een gratis app, die verkrijgbaar is in de App Store op de Mac. Op een Windows computer blijft Adobe Indesign de meest gebruikte tool om e-books te maken. De leercurve van dit programma ligt echter vele malen hoger dan Pages of Books Author.
Als je boeken wilt verkopen in de Book Store moet je iTunes Connect voor Apple Books configureren en heb je ook iTunes Producer nodig. Ook heb je dan een ISBN-nummer nodig. Je kunt dit online aanvragen.
Je behoudt alle rechten op de inhoud van het boek dat je in IBooks Author aanmaakt.