Thuiswerktip: lunchwandeling

Normaalgesproken vind je in elke editie van EduSchrift een tip voor een leuke, inspirerende flexplek. Maar ja. Sinds de vorige EduSchrift is er veel veranderd. De horeca is weer dicht, thuiswerken is nóg meer de norm, kantoren en flexpleklocaties zijn gesloten. Een flexplektip heeft dus geen zin. Maar niet getreurd, want wij hebben de oplossing: de lunchwandeling

Weet je nog? Het speelkwartier vroeger op het schoolplein? Bedoeld om je uit te laten razen, zodat je daarna weer lekker rustig in de klas zat. Maar óók om je nieuwe energie te geven en je hoofd op te frissen, zodat je daarna de moeilijke rekensommen weer beter tot je kon nemen.

 

Normaalgesproken bewegen we automatisch al best veel op een dag. We fietsen naar ons werk, wandelen naar het station, rennen naar de bushalte. We lopen regelmatig naar de koffieautomaat, of naar een collega op de zesde verdieping. Maar sinds we allemaal thuiswerken, krijgen we veel minder beweging. Gevolg: aan het eind van de dag zijn we suf, stijf, moe en gestrest. En we realiseren ons dat we die dag minstens een uur niks hebben gedaan, behalve doelloos naar ons scherm staren.

 

Gezond

Wandelen is gezond. Ook in de laatste toespraak van premier Rutter, benadrukte hij het belang van bewegen. We hebben beweging nodig om gezond en fit te blijven en ons immuunsysteem op peil te houden. Je hoeft niet gelijk uren te lopen. Elke dag een halfuurtje is voldoende om je conditie te verbeteren en de kans op overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes te verminderen.

 

Wandelen maakt blij

Als je elke dag buiten bent, en ook nog elke dag een beetje zon meepakt, maakt je lichaam meer vitamine D aan. Dat is goed voor je botten en tanden, maar ook voor je weerstand en je humeur.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig wandelen, zich vaak rustiger, alerter en blijer voelen dan mensen die weinig of niet bewegen.

 

Inspiratie

Wij als educatieve auteurs weten het maar al te goed: de beste ideeën krijg je meestal niet achter je bureau, maar op de fiets, tijdens de afwas, onder de douche, … of tijdens een lunchwandeling! Niet alleen ons lijf, maar ook ons brein heeft af en toe een pauze, een andere omgeving en frisse lucht nodig. Je wordt er creatiever van. Na je lunchwandeling kun je met nieuwe energie door met je werk.

 

Tips!

1. Plan je lunchwandeling in. Zet een blok in je agenda.

2. Wissel de route af. Loop eens naar het park, of een ommetje door je eigen buurt of door de lege winkelstraat. Of loop je vaste rondje eens andersom. De omgeving ziet er dan heel anders uit!

3. Haal de inspiratie uit je omgeving. Ga dus niet druk lopen bellen of appen, maar neem de omgeving in je op. (Maar als je in een niet zo inspirerende omgeving woont, zijn een luisterboek, een podcast of een lekker muziekje natuurlijk ook een goed idee.)

4. Motiveer jezelf. Als bovenstaande redenen om lekker te wandelen niet genoeg zijn om jezelf van je bureaustoel af te sleuren, bedenk dan wat het voor jou wél leuk maakt: een stappenteller of sporthorloge waarmee je je vooruitgang kunt eten, een wandelcompetitie met je collega’s of familie, een mooi hoofdstuk van je luisterboek, …

 

Ommetje

De Hersenstichting heeft samen met hoogleraar neuropsychologie de Ommetje-app ontwikkeld. Start met vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie of ga de uitdaging aan tegen de rest van Nederland. Download gratis de Ommetje-app, kom hogerop in de ranglijst, speel alle medailles vrij en word de fitste van jouw team! En… na elke wandeling krijg je een interessant hersenfeitje te horen, dat je vast weer ergens kunt verwerken in een leuke les :-).

Heb jij voor de volgende editie een leuke thuiswerk-tip? Deel hem met ons!

Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?