Thuiswerktip: je gedroomde thuiskantoorgeluid
Kun je alle vergaderingen van je thuiswerkende partner precies volgen? Of mis je juist het geroezemoes van het kantoor? In deze editie van de thuiswerktip verbeteren we het geluid op jouw thuiswerkplek zodat je je weer goed kan concentreren. Normaalgesproken vind je in EduSchrift een tip voor een leuke, inspirerende flexplek. Maar in mei 2021 werken we nog steeds voornamelijk vanuit huis. Daarom geven we je tips en tricks om jouw aan-huis-kantoor te soundproofen. We beginnen met het verminderen van storende elementen, gevolgd door de beste tips voor je gedroomde thuiskantoorgeluid.
Hoe zorg je voor minder geluidsoverlast?
Als je het liefst in een rustige omgeving werkt, is het een hele uitdaging om je werkplek auditief te delen met je kinderen, je partner of de hond van de buren. Gelukkig zijn er heel wat oplossingen om je trommelvliezen te beschermen voor afleidende ruis.
1. Actieve noise canceling met een koptelefoon
Een goede oplossing die je ook nog eens overal mee naartoe neemt, is een noise canceling koptelefoon. Actieve noise canceling vangt geluiden uit je omgeving op en neutraliseert die, door op dezelfde golflengte anti geluid terug te sturen. Het resultaat? Alsof er een dikke deken over de wereld ligt en je alleen nog in de verte omgevingsgeluiden hoort. Actieve noisecanceling werkt nog beter als je ook geluid afspeelt op de headphone. Welke koptelefoon is het beste? Lees het in dit artikel van Techform.nl
2. Passieve ruisreductie met koptelefoon of oordopjes
Heb je niet heel ernstig last van geluid, maar zou een paar decibel minder wel fijn zijn? Dan kun je prima af met passieve ruisvermindering. Die vind je bijvoorbeeld met koptelefoons zonder actieve noise canceling, die wel je oren goed afsluiten. Of met simpele ouderwetse oordoppen die je gewoon bij de drogisterij koopt.
3. Neem je deuren onder de loep
Sleutel je liever aan je omgeving? Dan loont het zich om eens naar de deuren in je huis te kijken. Muren leveren al veel geluidsisolatie, maar slecht geïsoleerde deuren doen dit vaak teniet. Een massieve deur maakt al een groot verschil. Vind je dat te ingrijpend probeer dan eens tochtstrips en isolatiestrips aan te brengen aan de zij- onder- en bovenkant van de deur, die vind je bij je lokale doe-het-zelf-zaak. Of hang een dikke deken of geluidsisolerend gordijn voor een deur als extra geluidsbarrière.
4. Check je vloeren, muren en plafond
Voor de echte klussers, loont het om eens de isolatie van de vloeren, muren en plafonds te bekijken. Waar komt de geluidsoverlast precies vandaan? Zijn het bovenburen, de kinderen beneden, of juist je partner in de kamer ernaast? Er zijn heel wat goede en zelfs mooie isolatiematerialen die geluid goed tegenhouden. Bijkomend voordeel is dat de akoestiek in je kamer ook vooruit gaat en je dus beter verstaanbaar bent bij video calls.
5. Een kamerscherm of bureaupaneel
Voor wie niet zo graag klust, zijn er ook simpele oplossingen zoals een kamerscherm of bureaupaneel. Een akoestisch bureaupaneel is een isolerend beschermingsmuurtje dat je met gemak om je beeldscherm heen plaatst. Een groot kamerscherm kan ook verlossend werken, en schermt je tegelijk ook visueel meer af in je geheel eigen ‘cubicle’.
Hoe zorg je voor het juiste geluid?
Je gedroomde kantoorgeluid overstemt vaak storende elementen, fijner dus als je dat helemaal zelf kiest. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zogeheten white noise of ambient-geluid de creativiteit, het geheugen en de concentratie verbetert. Daartegenover zorgt geluid met duidelijke stemmen of afwisseling zoals de radio, juist voor meer afleiding. Dit komt omdat we evolutionair gezien bij elk nieuw geluid evalueren of dit gevaar kan opleveren en dat kost elke keer een stukje hersenkracht. Bij white noise heeft je brein al snel door dat het herhalend of achtergrondgeluid is en bestempelt dit als veilig en dus ook rustgevend. Meer zelfs nog dan volledige stilte. Dit zijn de beste apps en websites om jouw persoonlijke auditieve ruimte te maken:
MyNoise is een van de beste opties om precies je gewenste geluid af te stemmen. De website (of iOs en Android-app) biedt namelijk verschillende geluidsomgevingen zoals een restaurant, een Japanse tuin of een rustig kantoor. Het geluid is opgebouwd uit ongeveer tien elementen waarvan je het volume individueel kunt afstemmen, zoals airco, kletsende collega’s of de kopieermachine. En het beste nieuws: het is gratis en je hoeft geen account aan te maken.
Noises Online is een simpele (en gratis) variant, met alleen een aantal knoppen voor diverse geluiden zoals vogels, een waterval of kikkers. Het leuke is dat je je favoriete combinatie kan downloaden als een eindeloze audioloop. Noises.online is alleen beschikbaar via je browser.
Noisli is een zeer gebruiksvriendelijke app en website met mooie interface. Het heeft zestien geluidsomgevingen met de meest populaire geluiden zoals een trein, een café of regen of allerlei soorten white noise. Deze kun je net als bij My Noise zelf combineren en instellen. Je kunt hem gratis uitproberen maar daarna heb je een account nodig (gratis webversie, als Chrome-extension of een paar euro voor de iOS of Android-app)
Coffitivity is speciaal gemaakt voor als je de reuring van andere mensen mist. Het bootst de geluiden in een koffiebar na, met gratis gebruik van ‘Morning Murmur’, ‘Lunchtime Lounge’ en ‘University Undertones’. De premium versie (voor negen dollar) bevat ook nog ‘Paris Paradise’, ‘Brazil Bistro’ en ‘Texas Teahouse’. Beschikbaar via het web of op iOs of MacOs.
Wil je meer avontuur dan zo’n saai regenbuitje of kantoor? Kijk dan eens op Ambient-Mixer.com (of app) voor onder meer de auditieve versies van de Slytherin Common Room uit Harry Potter, een ruimteschip uit Star Trek of de schrijfplek van Jane Austen. Gratis en zonder account te gebruiken via je browser of iOs en Android-app.
Liever geen nieuwe app of website? Zoek dan eens naar ambient of white noise op je favoriete streaming platforms zoals YouTube of Spotify.
Foto: Ketut Subiyanto, via Pexels
Heb je ook een leuke thuiswerk- of flexplek-tip? Deel hem met ons!
Ga hier terug naar de homepage.