Thuiswerktip: de thuiswerklunch

Normaalgesproken vind je in elke editie van EduSchrift een tip voor een leuke, inspirerende flexplek. In maart 2021 werken we echter nog steeds voornamelijk vanuit huis. We missen de loopjes naar de koffiemachine en de praatjes met collega’s. Maar thuiswerken hoeft niet saai te zijn. In de vorige edities van EduSchrift las je al hoe lunchwandelen bijdraagt aan een fijne en creatieve werkdag en ontdekte je energizers en ontspanners voor het thuiswerken. In deze editie: de thuiswerklunch.

 

Niet achter je bureau

Het lijkt handig: lunchen terwijl je even je mailbox bijwerkt, een webinar bekijkt, alvast een lesidee uitwerkt. Maar gezond is het niet. Juist als je het druk hebt, is het belangrijk om jezelf toch achter je laptop vandaan te slepen.

Als je even snel een boterham naar binnen schuift achter je bureau, verteer je je eten minder goed. Onbewust voel je je opgejaagd door het werk dat voor je neus ligt, door mailtjes die binnenkomen, door de telefoon die rinkelt, waardoor je sneller gaat eten. Je kauwt minder goed en je lichaam kan de voedingsstoffen minder goed opnemen.

Gedachteloos eten zorgt er bovendien voor dat je later op de dag meer gaat snacken. Je hersenen hebben de eetpauze immers minder bewust meegekregen, omdat je op dezelfde plek bent blijven zitten.

Tijdens de lunch op een andere plek geef je je hersenen een break. Je neemt nieuwe prikkels op uit een andere omgeving (ook al is het de woonkamer, je balkon of achtertuin), waardoor je weer met frisse energie verder kunt, met nieuwe ideeën en inzichten. Juist als je superdruk bent, zorgt een lunchpauze op een andere plek voor een productievere werkdag!

Ook belangrijk: samen eten verbindt. Zoek dus tijdens de lunch een huisgenoot, buurvrouw, vriend of collega op en geniet samen van de lunch. Samen eten zorgt ervoor dat je lichaam oxytocine (het ‘knuffelhormoon’) aanmaakt, waardoor je weerbaarder bent tegen stress en sneller tot rust komt.

En misschien wel het belangrijkste voordeel van lunchen op een andere plek: geen kruimels in je toetsenbord :-).

 

Boterham met kaas, of een keer iets anders?

Nu we de hele dag thuiswerken, heb je meer tijd om aandacht te besteden aan wat je eet. Je hoeft dus niet in een halve minuut je boterhammen met kaas klaar te hebben, maar kunt ook eens iets anders uitproberen. Het internet staat vol met recepten voor snelle en gezonde thuiswerklunches. Wat denk je van een lekkere boerenomelet, een frisse salade, flatbread met gegrilde kip en humus, zoete aardappeltortilla met feta, geroosterd brood met humus, groentesoep, pastasalade, wafels met vers fruit, wraps met kip/appel/pesto, shakshuka, maaltijdtosti met veel groente, toast van notenbrood met geitenkaas en verse vijgen, …

 

Alvast één receptje dan 😉

 

Bruschetta wraps

 

Nodig voor 2 personen

  • 4 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram verse basilicum
  • 4 (meergranen)wraps
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout en peper

Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

Doe de tomatenblokjes in een kom en pers de knoflook hierover met een knoflookpers.

Voeg een eetlepel olijfolie toe en roer het geheel goed door.

Snijd de basilicum fijn en voeg dit toe aan de tomaten. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de meergranen wraps zoals aangegeven op de verpakking. Bedek ze met het bruschetta mengsel.

Verdeel de Parmezaanse kaas over de wraps en rol ze stevig op. 

(bron: chickslovefood.com)

 

Laat je lunch bezorgen

Geen zin of geen tijd om zelf de keuken in te duiken? Bestel dan je thuiswerklunch bij een restaurant of eetcafé bij jou in de buurt. Je steunt er de lokale horeca mee en geniet van een heerlijke buiten-de-deur-lunch in je eigen tuin.

Heb je ook een leuke thuiswerktip? Deel hem met ons!

Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?