Postcast-tip: Niet lullen maar lesgeven

In elke editie van EduSchrift vind je een podcast-tip! Deze keer: Niet lullen maar lesgeven
Hoe kunnen we goed rekenonderwijs geven en hoe stimuleren we lezen? Hoe bevorderen we kansengelijkheid? De antwoorden op deze vragen krijg je in de podcast Niet lullen maar lesgeven. De verschillende podcastafleveringen zijn gemaakt door twee Rotterdamse basisschooljuffen: Sabeth van Duin en Roxanne Vermeulen.
Door: Sabine Sijbesma

Het taalonderwijs ligt net als het rekenonderwijs onder de loep. Veel experts hebben zich hier al over gebogen, maar de vraag is: welke tips kun je nu direct gebruiken in je les? Sabeth en Roxanne geven in de verschillende afleveringen van deze podcast zelf tips uit hun eigen praktijk. Bijvoorbeeld: hoe geef je nu een goede rekenles? Ook rekenbegrippen goed kunnen uitleggen vraagt iets van de creativiteit van de docent. Creatieve manieren om bijvoorbeeld breuken uit te leggen, op zo’n manier dat dit zorgt voor begripsvorming, staan vaak niet in de methode. Auteurs zouden hier rekening mee kunnen houden bij het schrijven van lesmateriaal.
In een aantal afleveringen roepen de juffen de hulp in van een expert. Eén van die experts is bijvoorbeeld Marcel Schmeier (specialist didactisch handelen, auteur en bevoegd leraar basisonderwijs), die uitleg geeft over Expliciete Directe Instructie (EDI).
Onderwerpen die in deze podcast naar voren komen, zijn:
- studenten opleiden in de school;
- pedagogiek en klassenmanagement;
- leesbegrip;
- kansengelijkheid;
- thematisch onderwijs.
In de podcast praten Sabeth en Roxanne je in een half uur tot een uur tijd bij over al deze interessante onderwerpen. Ongeveer eens per maand kun je een nieuwe aflevering beluisteren.
Deze podcast ook beluisteren? Dat kan via een podcast-app op je mobiel, of op je laptop of computer.