Podcasttip: Tjipcast

In elke editie van EduSchrift vind je een podcasttip! Deze keer: Tjipcast

 

Een leven lang leren, dat klinkt mooi. Maar hoe is dat eigenlijk voor ex-gedetineerden? Hoe kun je na een periode in de gevangenis een vak leren, en hoe gaan we daar als samenleving mee om? Dit is een van de onderwerpen die Tjip de Jong bespreekt in zijn podcast Tjipcast. Hij is zelfstandig ondernemer en werkt als onderzoeker, adviseur, docent, spreker en schrijver. Tjip geeft bijvoorbeeld les aan de Universiteit Amsterdam en de Katholieke Pabo Zwolle, en begeleidt directieteams. Zijn podcast gaat over onderwijsverbetering, leiderschap, samenwerken, verandermanagement en innovatie – met af en toe uitstapjes naar de filosofie en politiek. Maar de focus ligt op leren, goed onderwijs en organisatieverbetering.

 

In zijn podcast gaat Tjip met zijn gast in gesprek over uiteenlopende onderwijsonderwerpen, zoals:

  • over dyslexie en leesproblemen, met hoogleraar Anna Bosman;
  • een serie over het Zadkine Startcollege, rond haar aanpak voor voortijdige schoolverlaters;
  • het antwoord op de vraag: hoe verleid je studenten tot leren, met gast Alard Joosten;
  • hoe je het beste feedback kunt geven, met gast Thijs Feenstra;
  • het afstemmen van het onderwijs op de verschillen tussen de leerlingen.

Elke week heeft Tjip een interessant en uitgebreid gesprek met zijn gast, over een specifieke vraag die hij tegenkomt in zijn werkpraktijk. Zoals: hoe doceer je kinderen een moderne vreemde taal? Hoe gebruik je data om je onderwijs vorm te geven? Word je slimmer van een toets? Hij neemt ongeveer een uur de tijd om samen met zijn gast in te gaan op de vraag. Ook als luisteraar of kijker (de Podcast is ook te bekijken via YouTube), kun je vervolgvragen voorleggen aan de gast, waardoor het gesprek nóg meer de diepte in gaat.   

 

Deze podcast beluisteren? Dat kan via een podcast-app op je mobiel, of op je laptop of computer, via https://tjipcast.nl/

Heb je ook een leuke podcast-tip? Deel hem met ons!

Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?