Podcasttip: Welkom in de AI-fabriek van BNR

In elke editie van EduSchrift vind je een podcasttip! Deze keer: Welkom in de AI-fabriek

Gaat AI ons nou uitroeien? Of is het de volgende stap in onze evolutie die ons juist naar een hoger niveau tilt? Of ligt de waarheid ergens in het midden: is het een handige schrijfassistent, maar eentje die wel veel gedoe rond auteursrecht veroorzaakt?😉 In de nieuwe podcast van BNR stelt Ilyaz Nasrullah ons gerust door al het nieuws rond AI te duiden. Hij is informaticus, met een achtergrond in data science. Hij adviseert bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheden over digitale technologie, kunstmatige intelligentie in het bijzonder.

Door: Marianne Eggink

In de podcast vind je het antwoord op vragen zoals:

  • ChatGPT wordt niet veel beter meer. Waar komt dat door?
  • Verliefd op een chatbot. Hoe kan dat?
  • AI verandert de samenleving. Hoe kijken de makers naar de wereld?
  • ChatGPT heeft jou nodig. Stelen de makers van je?
  • AI gaat ons niet uitroeien. Waar moet je wel bang voor zijn?

Aflevering vijf gaat bijvoorbeeld dieper in op de vraag waar het eigenlijk door komt dat AI bevooroordeeld is. Is het een wonder dat de chatbot T in 2016 zo’n PR-ramp werd, nadat mensen ontdekten dat de bot racistisch reageerde? En is het een wonder dat ChatGPT complotten verspreidt of soms zomaar een belastingaangifte van iemand bevat? AI verzinnen die content niet zelf, maar baseren zich daarbij op bronnen en programmatie van de mens. T baseerde zich bijvoorbeeld vooral op social media. ‘Kunstmatige intelligentie is indrukwekkend, maar ook een heel stuk dommer dan jij denkt’, stelt Nasrullah.

In de podcast praat Nasrullah ons in drie kwartier bij over de nieuwste ontwikkelingen en prangende vragen rond AI. Ook nodigt hij andere experts uit om hier dieper op in te gaan.  

Deze podcast beluisteren? Dat kan via een podcast-app op je mobiel, of op je laptop of computer, via BNR
Heb je ook een leuke podcasttip? Deel hem met ons!

Wat zoek je?