Podcast tip: The secret history of the future

In EduSchrift van maart 2019 plaatsten we een uitgebreid artikel over onderwijspodcasts. We hebben hier enthousiaste reacties op gekregen. Daarom plaatsen we vanaf nu in elke editie van EduSchrift een podcast-tip. Deze keer: The secret history of the future.

 

Deze podcast is ontwikkeld door The Economist en het Amerikaanse online magazine Slate. Tussen september 2018 en september 2019 verschenen bijna wekelijks afleveringen. Daarna zijn er geen nieuwe afleveringen uitgebracht, maar de bestaande zijn de moeite waard om nog eens te beluisteren.

 

In de podcast worden lessen getrokken uit het verleden, voor problemen en issues in de toekomst. Speciale aandacht is er voor de rol van moderne technologie. Vragen die in de podcast aan bod komen, zijn bijvoorbeeld:

  • Wat kunnen nieuwe mediavormen (zoals podcasts!) leren van de ontwikkeling van de radio in de vroege 20e eeuw?
  • Wat kan een bug in een computerprogramma uit 1843 ons vertellen over vooroordelen in hedendaagse software-algoritmes?
  • Wat kunnen mensen die online daten leren van de 19e-eeuwse telegrafie-romances?

 

Een aflevering die voor ons als auteurs heel interessant is, is de aflevering van 3 juli 2019, met de naam A familiar tune. In deze aflevering gaat het namelijk over auteursrecht, in dit geval om muziekrechten. De makers van de podcast schrijven hierover: The 19th century invention of the phonograph left composers worried they might not be paid for recordings. The 20th century proliferation of digital sampling outmoded old copyright laws. Can these previous tech disruptions of the music business teach us how to handle a 21st century onslaught of computers that can compose their own songs?

 

In deze aflevering wordt ingegaan op het muziek maken door computers en robots. Wie heeft er dan het auteursrecht? Hoe uniek is deze muziek? De algoritmes zijn immers ingegeven door mensen. Het is grappig dat eind 19e eeuw, met de komst van de grammofoonspeler, een vergelijkbare discussie speelde. En zijn er dwarsverbanden met de digitalisering in de educatieve uitgeverij?

 

Luisteren kan via een podcast-app op je telefoon of gewoon via je computer, bijvoorbeeld op: https://www.stitcher.com/podcast/slate/the-secret-history-of-the-future

 

Heb je ook een leuke podcast-tip? Deel hem met ons!

Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?