Podcast-tip: Over taal gesproken

In EduSchrift van maart 2019 plaatsten we een uitgebreid artikel over onderwijspodcasts. We hebben hier enthousiaste reacties op gekregen. Daarom plaatsen we vanaf nu in elke editie van EduSchrift een podcast-tip. Deze keer: Over taal gesproken.

 

Dé podcast voor taalliefhebbers, zo mogen we de gloednieuwe podcast (sinds mei 2021) van het Instituut voor de Nederlandse Taal en het Genootschap Onze Taal wel noemen: Over taal gesproken.

 

Veel onderwerpen

In elke aflevering gaan presentatoren Laura van Eerten en Raymond Noë in gesprek met een deskundige over de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld over dialecten, over het belang van vaktaal of over het ontstaan van nieuwe woorden. Ook onderwerpen als vergeten woorden, duidelijke taal en het Nederlands in België komen aan bod. 

 

Vrijdagmiddagborrel

De eerste aflevering gaat over het Nederlands in België en in Nederland. Over het verschil tussen gij, u en je, over de uitspraak van het woord ‘relaxen’ en over misverstanden door taalverschillen. Vertaler, dialectoloog, taaladviseur en oud-docent Miet Ooms neemt de luisteraars mee in de overeenkomsten en verschillen tussen het Nederlands-Nederlands en het Belgisch-Nederlands. Toch handig om te weten waarom Belgen je vreemd aankijken als je het hebt over de vrijdagmiddagborrel

 

Inspiratie voor in de klas

Wetenschappelijke informatie over taal wordt op een zeer toegankelijke manier gebracht, met veel humor en herkenning. Een aanrader voor iedereen die zich met taal bezighoudt én een inspiratiebron voor taalkundige onderwerpen die je in de klas of in lesmateriaal aan de orde kunt stellen.

 

Luisteren kan via een podcast-app op je telefoon of gewoon via je computer op https://ivdnt.org/actueel/podcast/.

 

Extra tip

In 2020 maakte het Instituut voor de Nederlandse Taal ook een andere korte podcastsserie: Waar komt pindakaas vandaan? In twaalf aflevering wordt in korte, verrassende vergalen gesproken over de bijzondere herkomst van doodgewone woorden als ‘pindakaas’, ‘deadline’, ‘sinaasappel’, ‘stapelgek’ en – jawel – ‘podcast’.

Heb je ook een leuke podcast-tip? Deel hem met ons!

​​Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?