Podcast-tip: Faalkundepodcast

In elke editie van EduSchrift vind je een podcast-tip! Deze keer: Faalkundepodcast

 

Als educatief auteur maak je waarschijnlijk geen dt-fout meer, maar welke recente fout of blunder die je wel maakte, bleef jou het meeste bij? Voel je je wangen alweer gloeien?! Je fouten vergeet je het liefst zo snel mogelijk, toch blijven die juist altijd verrekte scherp hangen. Een vervelend overblijfsel van de evolutie in je oerbrein, want ooit kon elke fout je het leven kosten – dat ritselende blaadje bleek toch een toendratijger, helaas, game over. Maar in de moderne tijd en zonder levensbedreigende monsters, levert een fout iets heel anders op, als je het schaamrood tenminste even kan doorstaan. Volgens het Instituut voor Faalkunde is een fout namelijk juist het begin van iets moois, en ermee omgaan zelfs een kunst die je kunt leren. Luister maar eens naar hun podcast.

 

Faalkunde betekent volgens dit instituut: moedig omgaan met fouten en juist verwelkomen wat niet per se welkom voelt. Aan de ene kant gaat dit om vooraf het risico durven te nemen op mislukkingen – bang zijn en het lekker toch doen. En aan de andere kant gaat het om je reactie achteraf wanneer je inderdaad onderuitgaat. Treed je jezelf met acceptatie en mildheid tegemoet, dan kun je er veel van leren. Klinkt leuk, maar durf je dat ook? En voelt dat niet dom?

 

In de Faalkundepodcast doe je inspiratie op, door te luisteren naar mensen die openlijk vertellen over hun mislukkingen:

  • Frank Paats vertelt over een online teambuildingssessie die de mist in ging;
  • Yogadocent Joan vertelt over de stevige kritiek die ze kreeg op haar eerste online meditatie;
  • Trainer Karin de Galan legt uit waarom ze eigenlijk liever banketbakker zou willen zijn.

In de podcast komt ook regelmatig het onderwerp perfectionisme aan bod, dat het leren van fouten en vooruitgang vaak in de weg staat. Trainer en coach Karin Brugman vertelt bijvoorbeeld hoe ze haar perfectiestress leerde te relativeren tijdens haar worsteling met het schrijven van een boek. En voor korte inspiratie luister je aflevering dertien, die geheel in het teken staat van imperfectie, met twaalf grappige, ontroerende en herkenbare verhalen van maar één minuut. Of neem eens een kijkje in het Museum van gefaalde voorwerpen.

 

Deze podcast beluisteren? Dat kan via een podcast-app op je mobiel, of op je laptop of computer, via bijvoorbeeld https://www.radioviainternet.nl/podcasts/faalkunde

Heb je ook een leuke podcasttip? Deel hem met ons!

Ga hier terug naar de homepage. 

 

Wat zoek je?