Podcast-tip: Dat kan m’n kleine nichtje ook

In EduSchrift van maart 2019 plaatsten we een uitgebreid artikel over onderwijspodcasts. We hebben hier enthousiaste reacties op gekregen. Daarom plaatsen we vanaf nu in elke editie van EduSchrift een podcast-tip. Deze keer: Dat kan m’n kleine nichtje ook.

 

De podcast Dat kan m’n kleine nichtje ook van NPO1/BNNVARA is gestart in april 2020, tijdens de eerste lockdown. In de eerste twaalf afleveringen van deze kunst-podcast reizen presentatoren Noortje en Gisbert stad en land af en bezoeken ze in elke stad een museum. Zoals ze zelf zeggen: ‘Hij is kenner en groot liefhebber, zij wil het graag leren waarderen maar begrijpt er vooralsnog de ballen van.’

 

Per aflevering reizen ze af naar een museum waar ze één kunstenaar uitlichten en aan de hand van een aantal werken in vogelvlucht door het leven van de maker gaan. Zo duiken ze in het Kunstmuseum Den Haag in het leven van Piet Mondriaan (‘Een paar strepen op een wit doek met wat blauw, geel en rood. Dat kan m’n kleine nichtje toch ook?’) en ontdekken ze waarom er scheuren in Mondriaans schilderijen zitten.

 

In andere afleveringen komen vragen aan bod als:

  • Wat gebeurde er met het afgesneden oor van Vincent van Gogh?
  • Heeft de Gemeente Amsterdam behang geplakt over een gigantische muurschildering van Karel Appel? 
  • Op welke manier is Rembrandt een voorbeeld voor zoveel andere kunstenaars? 
  • Waarom werden de werken van Jan Mankes veelvuldig vervalst?
  • Wist je dat Picasso verdacht werd van het stelen van de Mona Lisa?

Aan de hand van verhalen en anekdotes leert het duo je verschillende kunstenaars en hun meesterwerken kennen.

 

In het tweede seizoen gooien Noortje en Gisbert het over een andere boeg. Om de week stippelen ze een wandelroute uit langs vijf kunstwerken in de publieke ruimte door heel Nederland. Een geweldige manier om stil te staan bij de meest toegankelijke vorm van kunst: gratis beschikbaar voor iedereen.

 

Luisteren kan via een podcast-app op je telefoon of gewoon via je computer op https://www.nporadio1.nl/podcasts/dat-kan-mn-kleine-nichtje-ook.

 

Heb je ook een leuke podcast-tip? Deel hem met ons!

Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?