Podcast-tip: Buiten de krijtlijnen

In elke editie van EduSchrift vind je onze podcast-tip! Deze keer: Buiten de krijtlijnen.

 

Hoe is klassenmanagement gelinkt aan motivatie? Waarom is het belangrijk om je leven lang te blijven leren? En is lesgeven anders in de context van een stad dan op het platteland? Deze en nog veel meer van de meest uiteenlopende vragen en onderwerpen rond onderwijs worden besproken in de Belgische podcast ‘Buiten de krijtlijnen’.

 

In de podcast gaat leraar Rinke Vanhoeck in gesprek met experts, leraren, directeurs, pedagogen, ondernemers en ministers. Samen met hen zoekt hij het antwoord op de onderwijsvraagstukken die momenteel leven. En in de podcasts neemt hij ook zijn ervaringen uit zijn eigen onderwijspraktijk in het voortgezet onderwijs mee om de gesprekken zo concreet en helder mogelijk te krijgen.   

 

Een kleine greep:

  • Wat kun je eigenlijk al met virtual reality in de klas? In aflevering 69 vertelt onderzoeker Carl Boel over de mogelijkheden. 
  • Hoe pak je inclusie aan in het onderwijs? In aflevering 78 vertelt docent Marijke Wilssens over haar internationale projecten rond inclusie en diversiteit. 
  • Hoe gaat de Belgische minister van onderwijs Ben Weyts om met de uitdagingen van deze tijd? In aflevering 82 bespreekt hij onder meer het lerarentekort, digitalisering en de modernisering van de eindexamens. 
  • Wat is er allemaal veranderd in 40 jaar onderwijs? En hoe belangrijk is ervaring? Lerares Ilse Antonissen kijkt in aflevering 76 terug op haar carrière en hoe het allemaal begon als eerste vrouw op een college. 

Een leuk aspect van de podcast is dat er vaak vragen uit de praktijk worden behandeld die leraren stellen in de app Teacher Tapp. Zo sluit de podcast echt aan bij wat er momenteel leeft in het onderwijs. Daarnaast zijn het niet alleen maar interviews. In de rubriek ‘De Lerarenkamer’ gaat Rinke een rondetafelgesprek aan net als in een echte -op zijn Belgisch- ‘leraarskamer’. En doordat het om een Belgische podcast gaat, biedt het een weer net even andere blik op het onderwijs: frisse inspiratie vanuit een andere context dan de onze!

 

Een paar keer per maand praat Rinke je bij in gesprekken die net zo lang duren als ze nodig zijn: tussen een half uurtje en een uur. Luisteren kan via een podcast-app op je telefoon of gewoon via je computer op https://buitendekrijtlijnen.simplecast.com/

 

Heb je ook een leuke podcast-tip? Deel hem met ons

Wat zoek je?