Podcast-tip: Alle Geschiedenis Ooit

In elke editie van EduSchrift vind je een podcast-tip! Deze keer: Alle Geschiedenis Ooit

 

De uitvinding van de pil, de publicatie van het boek de Hobbit en de opening van Centraal Station Amsterdam – in deze podcast luister je naar Alle Geschiedenis Ooit. Aan het woord zijn amateurhistorici Nynke de Jong (schrijfster en journaliste), Arco Gnocchi (hoofdredacteur Dag en Nacht Media) en Thom Aalmoes (podcastredacteur). Ze brengen je elke week geschiedenisverhalen bij wat er in het verleden in de betreffende week precies gebeurde. Zo reis je bijvoorbeeld mee van de oude Grieken naar de LPF, van de Dino’s naar Greet Hofmans, en weer terug.

 

In de wekelijkse edities frist het trio je geschiedkundige kennis in vijf tot tien minuutjes op. Een greep uit het repertoire:

  • de diefstal van de Mona Lisa;
  • de eerste spam-mail;
  • de uitvinding van cornflakes;
  • wiet wordt gedoogd;
  • de Russenoorlog op Texel.

In een recente editie bespraken ze bijvoorbeeld de Bijlmerramp, die redacteur Arco van dichtbij meemaakte, omdat hij als kind in de buurt woonde. Misschien staat die gebeurtenis ook nog in jouw geheugen gegrift! Maar hoe zat het ook alweer met de slag bij Trafalgar, op 21 oktober 1805? En wist je dat Brazilië in 1983 de hoogste lening ooit kreeg, van maar liefst 11 miljard dollar!

 

Elke aflevering is vrij kort, maar behandelt wel de belangrijke hoofdlijnen van historische gebeurtenissen. Net genoeg voor een historisch tussendoortje en om niet meteen overladen te worden met een berg nieuwe informatie die je toch niet onthoudt. Wie elke week luistert, kan bij verjaardagen en borrels in elk geval prima meepraten over bijvoorbeeld de val van de Azteken of het eigenaardige pakketje dat The Beatles ontvingen!

 

Deze podcast beluisteren? Dat kan via een podcast-app op je mobiel, of op je laptop of computer, via https://dagennacht.nl/serie/alle-geschiedenis-ooit/

Heb je ook een leuke podcast-tip? Deel hem met ons!

Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?