Podcast-tip: AI en Onderwijs

In elke editie van EduSchrift vind je een podcast-tip! Deze keer: AI en Onderwijs

Je werkdruk verminderen met AI? Hoe verandert AI creatieve beroepen? AI als digitale docent? Op deze en andere vragen hoor je het antwoord in de podcast AI en Onderwijs van Metis, onderwijsadviesbureau in het beroepsonderwijs. In de podcast gaan onderwijskundig adviseurs Thijs Wesselink en Liza Peeters in gesprek met experts uit het veld, om de impact van AI op het onderwijs te onderzoeken. Wesselink is adviseur op het gebied van pedagogiek en begeleiding, AI en onderwijs en teamontwikkeling. Peeters houdt zich bezig met curriculumontwikkeling, AI en onderwijs en curriculumtool Eduview.

Door: Marianne Eggink

Als het over AI gaat, gaan de alarmbellen al snel af, en als je het nieuws erop naslaat, word je niet bepaald gerustgesteld. Zo hadden klanten van McDonalds ruzie met een AI-robot, Meta wil content van gebruikers inzetten om hun AI te trainen, en chatbots over heel de wereld praten Russische misinformatie na. In het onderwijs is de grootste zorg dat leerlingen AI inzetten om hun werkstukken en opdrachten uit te voeren, zonder dat leraren dit ontdekken. Maar AI heeft ook juist veel voordelen en biedt in het onderwijs mogelijkheden die er voorheen niet waren. Daar gaat deze podcast over.

In de podcast luister je naar onderwerpen als:

  • Onderwijsontwikkeling met ChatGPT.
  • Hoe pas je als docent ChatGPT toe in je les?
  • Een AI-detector die leert om kritisch te zijn.
  • AI en ethiek in je curriculum.
  • Toetsing in het AI-tijdperk.

In de podcast praten Wesselink en Peeters je in een halfuur tot drie kwartier bij over de nieuwste ontwikkelingen en prangende vragen rond AI in het onderwijs. Daarvoor nodigen ze experts uit om hier dieper op in te gaan en voorbeelden uit de praktijk te delen.  

Deze podcast beluisteren? Dat kan via een podcast-app op je mobiel, of op je laptop of computer, en via Metis Onderwijsadvies.

Heb je ook een leuke podcast-tip? Deel deze met ons!

Wat zoek je?