Podcast-tip: 2Doc belt met Boeijen

In EduSchrift van maart 2019 plaatsten we een uitgebreid artikel over onderwijspodcasts. We hebben hier enthousiaste reacties op gekregen. Daarom plaatsen we vanaf nu in elke editie van EduSchrift een podcast-tip. Deze keer: 2Doc belt met Boeijen.

 

Neflix, YouTube of gewoon televisie? Eindeloos browsen om te beslissen wat je vanavond gaat kijken? Gelukkig is er de wekelijkse podcast 2Doc belt met Boeijen. Filmkenner en recensent Helmut Boeijen tipt hierin elke woensdag welke documentaire je niet mag missen. Redacteur Kitty Munnichs van 2Doc (het documentaireplatform van NPO2) belt met hem en vraagt wat er zo bijzonder is aan de docu van de week.  

 

Die ene stem

Helmut spit elke week allerlei documentaires door, op zoek naar een verhaal dat gezien moet worden. Zijn keuze daarin geeft een inkijkje in belangrijke historische ontwikkelingen en de levens van bijzondere personages. Vaak zijn het stemmen die niet automatisch een platform krijgen in de media. Zoals in documentaireserie De Roze Revolutie waarin regisseur Michiel van Erp de geschiedenis van de LHTB-beweging in Nederland in beeld brengt. Al meteen struikelen Helmut en Kitty over die letters – waar staan ze nou voor? En met welke letter identificeer jij je eigenlijk? Helmut: ‘Een van de sterke punten van deze documentaire is de breedheid aan visies en invalshoeken die aan bod komen om het thema te belichten. Een mooie mix van mensen die de hele historische beweging gezamenlijk in beeld brengen.’ 

 

Een bijzondere ingang

Helmut vindt ook dat we de documentaire Obada moeten kijken – van de Nederlands-Palestijnse documentairemaker Sakir Khader, ook bekend van documentaire De puinhopen van Irak. Obada is een jonge YouTuber, zeer populair in het Midden Oosten, die moest vluchten uit Syrië en in Nederland moeilijk kan aarden. De scene die Helmut het meeste bijblijft is een knallende ruzie tussen Obada en zijn moeder, waar de camera bijzonder intiem dicht op zit. Helmut: ‘Hoe kant dat iemand ze van zo dichtbij kan filmen? Doordat Sakir Arabisch spreekt en eruit ziet als iemand uit het Midden Oosten, heeft hij een ingang in die wereld die anderen niet hebben. Het is daarom heel belangrijk, dat dit soort makers ook verhalen kunnen maken.’ 

 

In andere afleveringen komen bijvoorbeeld documentaires aan bod als:

  • Allen tegen allen – over de geschiedenis van het Nederlandse fascisme
  • Yab Yum – dat een kijkje neemt achter de deuren van het Amsterdamse bordeel
  • A Thousand Cuts – over een Filipijns nieuwsplatform dat politieke moorden aan de kaak stelt
  • De Boerenrepubliek – over waarom de Nederlandse boeren zo boos zijn
  • Als Mara lacht – over een vrouw met bindweefselziekte en een euthanasiewens

Helmut praat je iedere week in een kwartiertje bij over welke docu je niet mag missen en wijst je meteen alvast op mooie details of bijzondere achtergronden.

 

Luisteren kan via een podcast-app op je telefoon of gewoon via je computer op https://www.2doc.nl/podcast.html

 

Heb je ook een leuke podcast-tip? Deel hem met ons!

​Ga hier terug naar de homepage.

 

Wat zoek je?