Nieuw bestuurslid: Rineke Crama

In maart 2019 ben ik, Rineke Crama, lid geworden van de Auteursbond. Al in oktober werd ik gepolst voor een bestuursfunctie in de sectie Educatieve auteurs. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik vind het belangrijk om me in te zetten voor de belangen van (educatieve) auteurs, omdat ik merk dat uitgevers steeds vaker auteurs en (eind)redacteuren onaantrekkelijke contracten voorleggen, of andere slimme trucs bedenken voor de inhuur van zzp’ers. Als eenpitter ben je niet opgewassen tegen de grote concerns met een eigen juridische afdeling. Het gaat hierbij voor mij niet alleen om mijn eigen belang, maar vooral om het collectieve belang en solidariteit met ‘onze’ beroepsgroep. Ik vind het belangrijk om meer auteurs en redacteuren bewust te maken van hun rechten en hen de juiste weg te wijzen bij eventuele conflicten. Tijdens een cursus Tekstredactie die ik een aantal jaren heb gegeven voor de toenmalige VOB, behandelde ik altijd de basis van het auteursrecht. Toen al verbaasde het mij hoe weinig (potentiële) tekstredacteuren daarvan op de hoogte waren.

 

Als Neerlandica ben ik in 1999 als eerste redacteur aangenomen bij ThiemeMeulenhoff binnen het fonds Nederlands, literatuur en kunstvakken. Ik heb daar met veel plezier en enthousiasme meegewerkt aan verschillende methodes Nederlands. Na een paar reorganisaties begon ik te overwegen of ik als freelancer verder zou gaan. In mei 2008 kwam er op Funda een prachtige nieuwe woonboerderij voorbij en dat zette alles in beweging…

 

Begin 2009 ben ik met mijn man Hans vanuit de randstad naar Friesland verhuisd naar een woonboerderij in het buitengebied van een piepklein dorp. Dit was de beste beslissing op woongebied ooit: rust en ruimte. Vanuit hier werk ik als freelance (eind)redacteur en auteur.

Sinds ik in Friesland woon weet ik:

  • dat de Friezen heel aardig en behulpzaam zijn, maar dat je nooit haast moet hebben. Dat geldt voor de aanleg van glasvezelkabel, maar ook voor het wachten bij een open brug (op die drie bootjes aan de horizon kunnen we ook nog wel even wachten …);
  • dat de koeien van boer Jan over de weg naar de wei lopen, en je daar met de fiets niet te dicht achter moet gaan rijden wegens spatgevaar;
  • dat je in tien lessen de Friese taal kunt leren lezen en verstaan.

 

 

Wat zoek je?