Nieuw bestuurslid: Karin Janssen

Mijn naam is Karin Janssen. In 2019 ben ik lid geworden van de Auteursbond en in 2020 werd ik gevraagd voor een bestuursfunctie bij de sectie Educatieve Auteurs. Ik kon nog net twee vergaderingen meepikken voordat de coronamaatregelen het fysieke overleg onmogelijk hebben gemaakt. Dus wegwijs worden in alle afkortingen, namen en functies is nog niet helemaal gelukt.

Gipskamer

Na mijn studie Nederlands ben ik snel als educatief auteur aan de slag gegaan. Dat doe ik nu al meer dan dertig jaar. Eerst parttime, zodat ik binnen de schooltijden van de kinderen kon werken, nu, als het zo uitkomt, ook regelmatig fulltime. In die tijd heb ik aan de meest uiteenlopende methodes meegeschreven. Op dit moment schrijf ik voor lezen, film, Nederlands (vo) en natuur en techniek. Maar over een half jaar kan dat zomaar muziek, taal en Engels zijn. Ik moet me telkens opnieuw verdiepen in een concept en een vakinhoud en dat maakt voor mij dit werk geweldig. Na afloop van een methode weet ik hoeveel tijd het duurt om een mooie schimmel te kweken (een week of twee), hoe je je arm laat gipsen in een ziekenhuis (de gipskamer van het OLVG is echt één grote knutselafdeling) en welk type touw bij een bekertjestelefoon het beste werkt (in elk geval geen wol). Ik kan serieus weinig leukere banen verzinnen. Voor mijn werk val ik vaak mijn gezin lastig. Ik heb mijn drie zoons en mijn man nodig voor gekke dierenfilmpjes, uitleg over kunstmatige intelligentie of gewoon om tegenaan te praten. En voor alle fijne wandelingen door Albanië en Slowakije natuurlijk.

In het bestuur

Voor mij zijn er twee redenen om deel te nemen aan het bestuur van de sectie Educatieve Auteurs van de Auteursbond. De eerste is dat ik de juridische kant van mijn werk complex vind. Ik heb wel eens een concurrentiebeding uit een contract laten halen of gesteggeld over het royaltypercentage, maar veel weet ik er nog steeds niet van. Zo werd er laatst over een contract van mij gezegd: ‘Zo’n beding heb ik echt nog nooit gezien – ik betwijfel of dat überhaupt mag!’ Ik wil mijn kennis dus vergroten en dan doorgeven aan anderen, want ik ben zeker niet de enige die dit moeilijk vindt.

Verder vind ik dat ik als ervaren auteur de taak heb om beginnende auteurs te helpen. In een auteursgroep doe ik dat graag, maar misschien is er via het bestuur ook wat extra’s te doen. Ons eerste virtuele vragenuurtje, dat op 11 juni wordt gehouden, is hiervan al een praktische invulling. Hopelijk vinden ook veel beginnende auteurs hun weg naar deze virtuele bijeenkomst.

Ga hier terug naar de homepage.

 

Wat zoek je?