Maak kennis met je collega: Irene Campfens

Naam: Irene Campfens 

Educatief auteur sinds: 2017 

Status: eigen bedrijf 

Specialisatie: beroepsonderwijs zorg & welzijn

Website: www.irenecampfens.nl

Het waren de regenachtige dagen van de jaren 80 die mij tot schrijven hebben aangezet. Wanneer buitenspelen écht niet kon – ik was een fervent bomenklimmer en huttenbouwer – schreef ik. Uren kon ik werken aan zelfbedacht regionieuws en korte verhalen over valse prinsen en stoere monsters. Maar ook mijn gedachten over zwaardere thema’s zoals oorlog en milieuvervuiling vertrouwde ik toe aan het papier. De wijze waarop mijn leven verlopen is, maakte dat ik geen student Journalistiek of Nederlands werd. Nee, het werd, op zestienjarige leeftijd, de zorg. 

Bijna 21 jaar werkte ik in deze sector. Ik was werkzaam in vrijwel alle takken van de sport, maar verpandde uiteindelijk mijn hart aan de geestelijke gezondheidszorg, ook wel ‘de psychiatrie’. Ik werkte als uitvoerend zorg- en hulpverlener, coördinator en leidinggevende, maar ook als project- en beleidsmedewerker. Bij een zoveelste reorganisatie binnen de instelling waar ik werkzaam was, koos ik halverwege 2017 voor de boventalligheid. Dat betekende werkloosheid. Het was de beste beslissing ooit. 

Omdat ik sinds 2013 al ingeschreven stond als freelance tekstschrijver en onderwijsontwikkelaar – dat deed ik af en toe naast mijn werk in de ggz – besloot ik als boventallige al mijn tijd volledig in mijn eigen bedrijf te steken. Irene Campfens was al snel geen ‘tekstbureautje’ meer, maar een volwaardige en succesvolle onderneming. Na enige omzwervingen via het schrijven van meer commerciële teksten (de schoorsteen moet roken), belandde ik daar waar ik wilde zijn: bij inhoudelijk en educatief werk. 

Momenteel besteed ik de meeste werktijd aan het ontwikkelen van lesmateriaal voor het beroepsonderwijs in zorg en welzijn. Voor de opleidingen tot verpleegkundige, verzorgende en agoog/maatschappelijke zorg bijvoorbeeld. Het vervolg op het handboek Thuisbegeleiding, dat ik vorig jaar schreef, is in de maak. Ook werk ik voor de gemeente aan de communicatie naar burgers over de toegankelijkheid van het sociaal domein: jeugd, onderwijs, zorg en ondersteuning. Ik schrijf vaarwelverhalen voor mensen die graag bij leven iets achterlaten, biografieën en informatieve pagina’s voor ondernemers en achtergrondartikelen voor online en offline media. En oh ja: ik ben oprichter van BRAVICO, een platform dat zich inzet voor de bewustwording en preventie van eenzaamheid onder jonge mensen. 

Soms voelt het alleen werken erg eenzaam. Ik probeer dan flexplekken op te zoeken, of een werkplek waar het bruist, waar iets gebeurt. De Openbare Bibliotheek Amsterdam bijvoorbeeld, of een ouderwetse bruine kroeg. De verhalen vliegen mij om de oren op dat soort plekken. Mens en maatschappij inspireren mij. Dat is dan ook meteen een tip voor andere schrijvers: begeef je onder de mensen. Raak gefascineerd en stel je nieuwsgierig op. Veel liever doe ik nieuwe ideeën op onder zulke omstandigheden, dan dat ik visitekaartjes uitwissel op een netwerkevenement. Van dat laatste ben ik geen fan. Werken in teams bij diverse opdrachtgevers, (bij)scholing volgen en lid zijn van de Auteursbond en Bij Leven Vaarwel (voor herinneringsspecialisten), is voor mij meer dan voldoende. 

Wie mij kent, weet dat ik lief ben met een rauw randje. Ik ben dol op stijlfiguren, vechtsport en muziek met nogal stevige beats. Ik ga met liefde de strijd aan met hen die zich verlagen tot discriminatie, pesten of ander stigmatiserend en kwetsend gedrag. Een potje discussiëren doe ik graag, maar even verstillen in de natuur is mij net zo lief. Kortom: ik ben een soort grabbelton waar je iedere keer iets anders uithaalt. 

Je kunt mij volgen op Facebook en Instagram en toevoegen op LinkedIn. Ik deel regelmatig verhalen over mijn bestaan als schrijver, ondernemer en als nakomertje van de Pragmatische generatie. Let wel: ik schuw geen (zelf)spot. 

Aan wie ik het stokje zou willen doorgeven? Geert Kimpen. Ik woonde in 2018 een lezing van hem bij tijdens de Schrijven Magazine Schrijfdag en zie in de besloten LinkedIn-groep dat hij ook lid is van de sectie Educatieve Auteurs.

 

Wat zoek je?