Lesmateriaal ondersteunen met video: best logisch

Steeds meer auteurs krijgen de opdracht om hun kopij te verrijken met nieuwe media. Welke bronnen, video’s en tools kun je bedenken om de theorie te versterken? Reden voor de sectie Educatieve Auteurs om de hulp in te roepen van een expert. 

 

Op het Grafisch Lyceum Rotterdam werkt Matthijs Clasener, docent voor de richting Motion Design en animatie. Al zeventien jaar lang geeft hij les op deze school in de richting van het bewegend beeld. Daarnaast maakt Matthijs als Adobe Education Leader online tutorials, organiseert hij een wereldwijde videowedstrijd voor studenten en verzorgt hij online lessen voor docenten wereldwijd. We spraken hem over de vraag: Hoe maken wij van de educatieve auteur, een creatieve auteur?

 

“Ik heb het geluk te mogen werken op één van de leukste scholen. In het dagelijks leven ben ik docent Media vormgeven, een vakgebied dat ik helemaal interessant vind wanneer ik die vormgeving in beweging mag zetten met animatie. Het is een vakgebied dat enorm aan verandering onderhevig is. Als een nieuw schooljaar begint, zijn er alweer tal van veranderingen in de industrie aan de hand en is de software van nieuwe updates voorzien. Met de ouderwetse geprinte readers kan ik er eigenlijk niet meer tegenop schrijven. Steeds vaker bied ik mijn zelfgeschreven lesstof online aan met behulp van een website, linkjes naar relevante bronnen en tegenwoordig ook niet te veel tekst meer.

Mijn lesmateriaal voorzie ik ook van video. Er zijn tal van video tutorials te vinden op YouTube, maar die zijn vaak niet helemaal zoals ik als vakdocent denk dat het zou moeten. Met software van Adobe maak ik daarom zelf mijn tutorials die prima aansluiten bij mijn lesstof. Met inmiddels meer dan 300 tutorials op de teller heb ik een aardige handigheid gekregen in hoe je het zou kunnen aanpakken.

Ruben Rump van het bestuur van de sectie Educatieve Auteurs van de Auteursbond leek het leuk om mij te vragen voor de Dag van de Educatieve Auteur, en zo ontstond mijn workshop ‘Blended Learning – Verrijk je materiaal’. Dat vond ik superleuk! Maar als docent sta je dan wel ineens voor een totaal andere doelgroep dan ik normaal gewend ben, op een hele leuke locatie in Amersfoort. Het was een goed bezochte dag, waarbij een flinke groep had gekozen voor mijn workshop.

Ik ging er vanuit dat iedereen een device bij zich zou hebben om mee te kunnen doen. Maar toen de deelnemers binnenkwamen was dat toch niet helemaal het geval, even schakelen dus. Aan de hand van een website (die je hier kunt vinden) met voorbeelden over hoe ik aan de slag ga met video in het onderwijs begon ik mijn verhaal. 

Een belangrijke speler binnen de wereld van video montage is Adobe Premiere Pro CC. Dit is echter wel een pakket met een uitdaging, het is een heel uitgebreid en professioneel stukje software. Scholing is echt nodig om dit te kunnen oppakken. Gelukkig hebben de programmeurs bij Adobe dit ook begrepen en is Adobe Premiere Rush ontwikkeld. Dit pakket is heel eenvoudig en op mobiel, tablet en computer te gebruiken. De eenvoud zie je gelukkig niet terug in de montages die je ermee maakt. Dit is echter nog wel betaalde software. Voor de kosten verwijs ik je graag naar de website van Adobe.

In het gedeelte van de workshop waarbij ik besloot om iedereen toch mee te laten doen op hun device, maakte ik gebruik van Adobe Spark Video. Hiervoor is op iPhone en iPad een gratis app beschikbaar. Op andere devices kun je, ook gratis, terecht in de browser via spark.adobe.com. Met Spark Video kun je heel snel hele leuke uitlegvideo’s produceren zonder enige moeite. Je moet het voor de gein maar eens proberen, het is te leuk om te doen.

 

Met alleen zo’n workshop kun je natuurlijk nog niet echt de diepte in. Naast mijn lesgeven op school, geeft ik voor Adobe ook online les (bekijk het platform hier). Hier geef ik samen met een aantal andere getalenteerde docenten les in vrijwel alle software van Adobe. We focussen ons heel erg op het onderwijs. Hoe gebruik je de software in jouw onderwijs? Er zijn hier per kalenderjaar ongeveer 40 gratis workshops te volgen die afgesloten worden met een certificaat. 

 

Via dit artikel wil ik de sectie Educatieve Auteurs van de Auteursbond bedanken voor de leuke uitdaging om deze workshop te geven. Wellicht tot op een andere bijeenkomst, of online bij Adobe.”

 

Wat zoek je?