Leestips!

Op de schouders van reuzen

Paul A. Kirschner, Universiteitshoogleraar aan de Open Universiteit en bekend onderwijsblogger, selecteerde uit de schatkamer van het onderwijsonderzoek 24 pioniers binnen de cognitieve psychologie. Samen met coauteurs Luce Claessens en Steven Raaijmakers (beiden van de Universiteit Utrecht) beschrijft hij in het boek Op de schouders van reuzen hoe deze 24 reuzen onze blik op onderwijzen en leren hebben verhelderd.

Het boek is te koop via verschillende (online) boekhandels, maar is ook gratis online beschikbaar. 

  • Op de schouders van reuzen – Paul Kirschner, Luce Claessens & Steven Raaijmakers. Meppel: Ten Brink Uitgevers. € 18,95

99 stijloefeningen 

Als educatief auteur is het belangrijk geen taai schrijfwerk af te leveren. De lezer hoort niet alleen gemak, maar bovenal plezier te hebben in het doornemen van de lees-/lesstof. En als schrijver wil je toch vooral op de juiste manier een verhaal (na)vertellen. Variatie in zinsbouw en stijl kan hierbij helpen. Een gouden tip: 99 stijloefeningen van Raymond Queneau, vertaald door Rudy Kousbroek. 

Het boek is een ‘oudje’ dat zich kranig houdt in de snel veranderende wereld van tekst en taal. Queneau vertelt één verhaal op 99 verschillende manieren. Onvoorstelbaar om te ervaren wat stijl en vorm met een verhaal doen. Welke woorden kleven, en welke juist niet. Hoe je van een droog verhaal – en dat kan educatief materiaal soms zijn – een levendige anekdote maakt. Raymond Queneau was schrijver, dichter, dramaturg en wiskundige en heeft met dit werk iets bijzonders achtergelaten. Ook, of misschien júist, voor educatief auteurs. 

  • 99 stijloefeningen – Raymond Queneau. Amsterdam: De Bezige Bij. €20,45

Heb jij leestips? Schrijf er een stukje over en geef dat aan ons door. 

Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?