Leestip

Diep werk – werken met aandacht in een wereld vol afleiding

Onlangs kwam het ik het interessante boekje ‘Diep werk’ tegen. Het is geschreven door Cal Newport, docent theoretische informatica aan de Universiteit van Georgetown. Newport heeft meerdere interessante boeken geschreven. Zijn laatste boek, ‘Digital minimalism’, gaat over het minder gebruiken van technologie in een ‘high tech’ wereld, ofwel ‘choosing a focused life in a noisy world’. En dat is ook wat in ‘Diep werk’ naar voren komt: werken met aandacht in een wereld vol afleiding. 

Tegenwoordig is het steeds lastiger om je te kunnen focussen op je taken. Er is veel afleiding. Denk maar aan je drukke agenda, de constante stroom van berichten via social media en andere activiteiten, zoals de sportclub. Met als gevolg dat je aan het einde van de dag alleen maar oppervlakkig werk hebt verricht. 

Volgens Newport is het daarom belangrijk om je te richten op ‘diep werk’. Hij gebruikte deze term voor het eerst op zijn populaire blog. Newport beschrijft ‘diep werk’ als: het geconcentreerd werken om maximaal te kunnen presteren, een vaardigheid die veel mensen volgens hem zijn kwijt geraakt. Door geconcentreerd te werken, ontwikkel je denkkracht en bereik je meer in een kortere tijd.

Het boek staat vol met anekdotes en praktische tips. Aan de ene kant hoe je je werk anders kunt organiseren. Maar vooral ook hoe je door oefening je beter kunt concentreren. Het gaat om het werken aan een nieuwe routine voor jezelf. Hoewel Newport naar mijn mening iets te eenzijdig anti-internet is, is de praktische insteek van het boek verfrissend. 

Newport, C. (2016). Diep Werk – werken met aandacht in een wereld vol afleiding. Amsterdam: Business Contact. €15,-

Heb jij leestips? Schrijf er een stukje over en geef dat aan nieuwsbrief@auteursbond.nl door. 

Wat zoek je?