Leestip: Zullen we weer gewoon schooltje gaan spelen?

In de serie ‘Literaire Juweeltjes’ (kleine boekjes die voor slechts € 1,99 bij elke boekhandel te koop zijn; elke maand verschijnt er een nieuw deel) verscheen in juni 2020 de titel Zullen we weer gewoon schooltje gaan spelen? van Jacques Vriens.

 

Voordat Jacques Vriens fulltime schrijver werd, stond hij 25 jaar voor de klas. Het onderwijzerschap is nog altijd een grote bron van inspiratie, zoals blijkt uit de boekenserie over Meester Jaap en bekende titels als Achtste-groepers huilen niet, De school is weg! en Die rotschool met die fijne klas. Ook voor volwassenen schreef Vriens enkele boeken over het onderwijs, zoals Is de klas nog wel zo gelukkig? (Van Theo Thijssen tot Meester Jaap, een visie op het basisonderwijs) en Het kamertje.

 

Als kinderboekenschrijver bezoekt Vriens nog altijd veel scholen, en ziet het onderwijs achteruitgaan. Niet door de onderwijzers, maar door de ‘toets- en testgekte’ en de administratieve rompslomp. In het Literair Juweeltje Zullen we weer gewoon schooltje gaan spelen? vertelt hij over zijn ervaringen en inspiratiebronnen, en zijn kijk op het onderwijs. Goed onderwijs is in de ogen van Vriens een compromis tussen het ‘goede oude’ en het ‘goede nieuwe’. Het boek, dat veel concrete voorbeelden en een uitgebreide literatuurlijst bevat, is een hulpmiddel om na te denken over het (basis)onderwijs. En het belangrijkste: onderwijsplezier staat voorop!

 

Een klein en handzaam boekje, ideaal voor in de vakantiekoffer of strandtas!

Vriens, J. (2020). Zullen we weer gewoon schooltje gaan spelen? Hilversum: B for Books. € 1,99

Heb jij leestips? Schrijf er een stukje over en geef dat aan ons door.

Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?