Leestip: Van leerlingen lezers maken – Handboek voor krachtig leesonderwijs

Op welke manier organiseer je het leesbeleid op school? Met wie kun je samenwerken om een motiverende leesomgeving te creëren? Deze en andere vragen komen aan bod in dit handboek.

Door: Manon Müller

Leerlingen die goed en graag lezen, leren vaak beter. De vraag is: hoe doe je dat nu concreet? In Van leerlingen lezers maken maak je kennis met de pijlers van krachtig leesonderwijs. Je leest hoe je een leesbeleid creëert dat inzet op een motiverende leesomgeving, effectieve leesdidactiek en gerichte leesmonitoring.

Dit boek geeft je praktische handvatten om aan de slag te gaan in een doorgaande leeslijn. Van tips om ontluikende geletterdheid te stimuleren, over leesbegrip bevorderen met rijk tekstmateriaal, tot het opvolgen van leesontwikkeling en het maken van een leesplan. Het is geschikt voor alle professionals die met of voor kinderen werken: leerkrachten, directies, lerarenopleiders, pedagogisch begeleiders, onderwijsondersteuners, bibliotheekmedewerkers enzovoort. Kortom, voor iedereen die elke leerling – van jongste kleuter tot jongvolwassene – wil laten uitgroeien tot een vaardige en gemotiveerde lezer.

Over de vlaamse auteurs
Iris Vansteelandt is lerarenopleider en onderzoeker aan AP Hogeschool Antwerpen. Ze is ook verbonden aan Iedereen Leest en als vrijwillig postdoctoraal medewerker aan de onderzoeksgroep Taal, Leren, Innoveren aan de Universiteit Gent.
Jona Hebbrecht is lerarenopleider en onderzoeker in Odisee. Ze is werkzaam als stagebegeleider en taaldocent in de educatieve bacheloropleiding Lager onderwijs op de campus Brussel, met een focus op didactiek Nederlands.

Van leerlingen lezers maken
Handboek voor krachtig leesonderwijs
ISBN: 9789401490023 – Uitgeverij Lannoo, 310 pagina’s, € 22,99

Wat zoek je?