Leestip: Lang leve de vraag!

De verbinding in de samenleving is momenteel ver te zoeken. In de politieke arena, in het klaslokaal en aan de talkshowtafel tellen vooral meningen. De auteur van het boek Lang leve de vraag! Het coöperatieve gesprek in theorie en praktijk ziet het ook in zijn lespraktijk. ‘Als docent zie ik dagelijks hoe razend moeilijk jongeren het vinden om echt te luisteren en goede vragen te stellen bij maatschappelijke, culturele en ethische kwesties. Op een dag ging er een lampje bij me branden: wie opgroeit in een gepolariseerde wereld heeft weinig voorbeelden van hoe het anders kan.’ We weten dat de oplossing ligt in goed en empathisch luisteren, vragen stellen, je mening even opschorten en kritisch denken. Maar hoe organiseer je dat?

Door: Manon Müller

Het coöperatieve gesprek is een nieuwe dialoogvorm. De techniek is: vragen stellen bij wat je zelf weet en denkt. Je eigen houding daarbij: willen luisteren, zodat je erachter komt wat de ander denkt en weet.
Het coöperatieve gesprek is multi-inzetbaar, ook als onderwijstool. Wie het kritisch, authentiek en creatief denken wil stimuleren heeft met het coöperatieve gesprek een praktische werkvorm in handen, waarbij de beoefenaars merken dat samenwerken helpt.

Het boek is verdeeld in twee hoofddelen:
Hoofdstuk 1: de intentie van het coöperatieve gesprek, met bijvoorbeeld aandacht voor sprekend denken en gastvrije gesprekken.
Hoofdstuk 2: de vorm van het coöperatieve gesprek, met onderwerpen als meedenken met de ander en verhelderen en onderzoeken.

Over de auteur:
Wouter Colpaert begeleidt mensen en organisaties in reflectie- en veranderingsprocessen. Dat doet hij als docent levensbeschouwing en filosofie, als trainer coöperatieve gespreksvoering bij Bureau Drijfpunt en als counselor in zijn eigen praktijk.

Lang leve de vraag!
Het coöperatieve gesprek in theorie en praktijk
Auteur: Wouter Colpaert
Uitgeverij: Bigbusinesspublishers
Uitgave: februari 2024

ISBN: 9789493171688, € 22,50

Wat zoek je?