Leestip: Kort, 14 verhalen met creatieve lesideeën voor de 1e en 2e klas van het VO

Over het boek

Tanja de Jonge schreef speciaal voor de 1e en 2e klas van het VO een serie korte verhalen om te gebruiken in de klas. Dit boek verscheen in oktober 2019, ter gelegenheid van haar 10- jarig jubileum als schrijver.

Iedere creatieve les in het boek heeft een thema. Bijvoorbeeld: de ruimte in het verhaal (waar speelt het zich af), of personages en tijd.

Met de verwerkingsopdrachten verwerken de leerlingen teksten uit het boek in creatieve producten. Ze maken bijvoorbeeld hun eigen strip, een hoorspel of een moodboard van het verhaal. Bij elk verhaal hoort ook een praatopdracht, om de verhalen actief na te bespreken.

Het boek is een inspiratiebron voor docenten die in de les graag werken met korte verhalen en creatieve verwerkingsopdrachten.

Twintig docenten probeerden de verhalen alvast uit in hun lessen. Zij gaven hun feedback, waarmee Tanja de lesideeën in het boek heeft aangescherpt.

Een reactie van een docent:

‘De leerlingen genoten van het verhaal. De praatopdracht sloot goed aan. Er ontstond een goed gesprek.’

 

Over de auteur

Tanja de Jonge (1968) debuteerde in 2009 als jeugdboekenschrijver, met het boek Dwaalspoor in de diepteSindsdien werkt ze als schrijver en geeft ze lezingen, workshops en lessen creatief schrijven op scholen. 

​​Ga hier terug naar de homepage.

 

 

Wat zoek je?