Leestip: Juf Naomi klapt uit de school – een (h)eerlijk onderwijsboek

Naomi Smits is tekstschrijver, leerkracht van groep 3 en groep 8 en onderwijscolumnist voor dagblad Trouw en het onderwijsmagazine Juf & Meester. Juf Naomi klapt uit de school is haar eerste boek. Hierin vertelt ze openhartig over haar onderwijscarrière tot nu toe. Net als in haar columns schrijft Naomi Smits ook in dit boek met veel humor over haar werk, haar leerlingen en het vak van leerkracht.

 

Maar het is meer dan een verzameling hilarische en herkenbare anekdotes. Naomi Smits heeft een duidelijkere visie op het onderwijs en haar vak, en haar verhaal heeft dan ook een serieuze ondertoon. Ze observeert, stelt vragen en maakt zich druk om het imago van haar vak. De ondertitel is dan ook goed gekozen: ze beschrijft niet alleen de leuke momenten, de grappige opmerkingen van kinderen en de successen, maar gaat ook in op wat niet goed gaat in het onderwijs, waar de uitdagingen liggen en wat beter kan.

 

Op luchtige toon, maar met een kritische blik zet ze de lezer aan het denken en neemt ze de lezer mee in haar visie hoe het óók zou kunnen. Zo doet ze onder andere aanbevelingen voor de pabo’s om de opleiding beter te maken, geeft adviezen aan startende leerkrachten, en begeleiders van starters. Verder zijn er praktische tips om werkdruk aan te pakken en geeft ze relatieadvies voor het werken met een duo-partner. Ze regelt een kijkje in de keuken bij ResearchEd en het Lerarencollectief en vertelt wat de rol van bijvoorbeeld sociale media kunnen zijn bij professionalisering.

 

De illustraties in dit boek zijn gemaakt door Mieske (http://mieske.nl).

 

Smits, Naomi (2021). Juf Naomi klapt uit de school – Een (h)eerlijk onderwijsboek. Huizen: Uitgeverij Pica. € 16,95

 

Heb je ook een leuke leestip? Deel hem met ons!

Ga hier terug naar de homepage.

 

Wat zoek je?