LEESTIP: Haas gaat undercover

Een kritische blik op het moderne onderwijs

 In dit boek neemt Thijs Hogenhuis (17 jaar toen hij het boek in 2021 schreef) de lezer mee in zijn (kritische) kijk op het moderne onderwijs. Wat oorspronkelijk begon als een schoolopdracht voor CKV – kies zelf een discipline, als er maar een maatschappeijke prikkeling is – werd uiteindelijk een heus boek, dat bij een uitgever kwam te liggen.

In dit verhaal is Haas de hoofdpersoon. Hazen staan symbool voor intelligentie, kunde en objectiviteit. Thijs besloot daar zijn verhaal aan op te hangen. Haas wordt door zijn stamgenoten undercover de menselijke scholen ingestuurd, om te zien hoe zij het onderwijs vormgeven.

‘Ik pas misschien niet zo goed in het huidige onderwijssysteem’, zegt Thijs.

Ik zou willen dat er meer aandacht is voor de leerling, voor diens talenten.

Dit boek is niet gebaseerd op onderzoek, ik geef echt mijn eigen mening aan de hand van mijn eigen ervaringen.’

Wat Thijs betreft mogen leerlingen meer worden geprikkeld tot nadenken. Met bijvoorbeeld echte opdrachten van echte opdrachtgevers. Dat zegt veel meer dan de strakke kaders waar het huidige systeem aan moet voldoen. Leerlingen worden nu te weinig geprikkeld om enthousiast en creatief te blijven.

Thijs schetst met zijn verhaal een beeld van de tekortkomingen van het huidige onderwijs, en hoopt dat toekomstige studenten een fijnere en meer leerzame schooltijd zullen hebben.

Over Thijs

Thijs is een 18-jarige vwo-scholier. Hij zit in zijn laatste jaar, maar leert hierna lekker door. Welke kant hij op wil, weet hij nog niet precies. Misschien de politiek in.

Deze opdracht leverde Thijs in elk geval een 10 op .

Haas gaat undercover is een paperback, en is voor € 12.95 te bestellen via onder andere Uitgeverij Uitzinning.

Ga hier terug naar de homepage.

 

Wat zoek je?