LEESTIP: Groeien in executieve functies. Hoe? Zo!

De basis voor zelfsturing en leren leren – Praktijkboek voor het basisonderwijs (2020)

 Leerlingen in het basisonderwijs zijn volop in ontwikkeling.

Ze worden dagelijks geprikkeld om hun ‘executieve functies’ (cognitieve processen die je in staat stellen om je gedrag, gevoelens en gedachten te sturen en je in het dagelijks leven zo doelgericht en sociaal mogelijk te kunnen gedragen) in te zetten: flexibel denken, impulsen leren beheersen, plannen en organiseren… Dit zijn maar een paar voorbeelden.

Als leerkracht is het je taak om deze vaardigheden te ondersteunen, ze verder te ontwikkelen en de kinderen uit te dagen. Maar hoe laat je je leerlingen stilstaan bij hun denken en gedrag? Hoe kun je rust brengen in de klas? Hoe zorg je dat het zelfsturende vermogen van de leerlingen toeneemt, en je jouw begeleiding als leerkracht daarmee terugschroeft?

Aan de hand van situaties uit de klaspraktijk, ontdekken leerkrachten hoe ze EF kunnen versterken, rekening houdend met hun eigen stijl van lesgeven. Met tips en werkvormen vanuit steeds een nieuwe focus, reikt de auteur handvatten aan om de klas EF-vriendelijker te maken.

 

Over de auteur

Catherine Malfait is docent en onderzoeksmedewerker aan de Odisee Hogeschool in België. Ze coacht studenten in hun leerproces en in hun zorg voor iedere leerling. Daarnaast doet ze onderzoek naar en biedt ze lezingen aan over executieve functies.

Groeien in Executieve functies. Hoe? Zo! Is voor € 25.99 verkrijgbaar via onder meer Uitgeverij Lannoo Campus.

Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?