Leestip: Doorloopjes, een visuele ontwerpgids voor leraren

Vers van de pers is het boek Doorloopjes, een visuele ontwerpgids voor leraren. In het Verenigd Koninkrijk is dit boek van Tom Sherrington en Oliver Caviglioli al langer populair, maar nu is het ook in het Nederlands verschenen.

 

In dit bijzonder vormgegeven boek vatten de auteurs het belangrijkste en meest recente onderwijsonderzoek samen in praktische, geïllustreerde vijf-stappenplannen. Geen lange lappen tekst dus, maar visuele stappen met een korte en heldere toelichting. Inspirerend en praktisch, zeker voor leerkrachten en docenten die wetenschappelijke inzichten willen toepassen in hun onderwijspraktijk.

 

Het boek bevat maar liefst 61 ‘doorloopjes’ in zes aansprekende thema’s:

  • gedrag & relaties
  • curriculumontwerp
  • uitleggen & voordoen
  • bevragen & feedback
  • oefenen & terughalen
  • modus-B-lesgeven

De doorloopjes gaan over een enorme variëteit aan onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan positieve relaties, visuele signalen, routines, bevestigend taalgebruik, een kennisrijk curriculum, samenhang in het curriculum, eisen stellen, getrapte vragen stellen, het kern-achterland-concept, doelgerichte woordenschatontwikkeling, abstracte modellen, gepaste ondersteuning, het grote plaatje en het kleine plaatje, metacognitief praten, overhoringen, een kennisoverzicht als hulpmiddel, repeteren en presenteren, effectief groepswerk, opdrachten met een open einde, enzovoort.

 

Niet alleen leerkrachten en docenten hebben aan dit boek een handig hulpmiddel om de belangrijkste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek snel toe te passen in hun klas. Ook educatieve auteurs en onderwijsontwikkelaars vinden in Doorloopjes inspiratie voor het uitwerken van onderwijs- en methodeconcepten naar prachtige lessen. 

 

In het tweede kwartaal van 2021 wordt bij het boek een website gelanceerd met ondersteunende materialen voor leerkrachten.

 

Sherrington, T. & Caviglioli, O. (2021). Doorloopjes, een visuele ontwerpgids voor leraren. Culemborg: Uitgeverij Phronese. € 25,95

 

Heb jij leestips? Schrijf er een stukje over en geef dat aan ons door.

Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?