Leestip: Die ene leerling, Docenten over de leerling die hun kijk op de wereld voor altijd veranderde.

‘Door welke leerling ben je anders naar je vak gaan kijken?’ Die vraag staat centraal in dit boek van Rik Kuiper. Docenten vertellen over die leerlingen die hun kijk op het onderwijs voor altijd veranderden. De meeste docenten hebben daarop snel een antwoord: ‘die leerling die toch het voordeel van de twijfel kreeg’, het meisje dat ’s avonds bij haar docent aanbelde’. Stuk voor stuk indrukwekkende voorbeelden.

Rik Kuiper heeft met ‘Die ene leerling’ een bijzondere en populaire serie in de Volkskrant. Die columns zijn in deze uitgave gebundeld. Uit de bundeling verhalen blijkt met welke dilemma’s docenten worstelen, waar ze aan twijfelen, wat ze ooit fout deden. De lezer wordt even het klaslokaal mee ingenomen.

De verhalen draaien om wat de docenten er zelf van hebben geleerd. Wat zijn ze anders gaan doen nadat ze die ene leerling in de klas hadden? De docenten – waaronder ook bekende Nederlanders met een verleden voor de klas – komen met mooie voorbeelden: ‘ik wil meer onbevoordeeld zijn’,  ‘ik leerde dat ik harder moet vechten’, ‘ik zie nu in dat je met mildheid veel kunt bereiken’ en ‘soms moet een leerling het voordeel van de twijfel krijgen’.

Over de auteur

Rik Kuiper (1977) is verslaggever bij de Volkskrant, waarvoor hij veel over onderwijs schrijft. Kuiper won de Prijs voor de Onderwijsjournalistiek (2018) en werd twee keer genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs in Nederland.

Kuiper, Rick (2021). Die ene leerling: Docenten over de leerling die hun kijk op de wereld voor altijd veranderde. Ambo/Anthos. Paperback € 20,99

Ook verkrijgbaar als Luisterboek/E-book, voor € 12,99.

Ga hier terug naar de homepage.

 

Wat zoek je?