Recensie: De thuiszittersklas – op zoek naar de wil om te leren

Het boek De thuiszittersklas – op zoek naar de wil om te leren van Martin Schravesande was een bijzonder en leerzaam boek om te lezen. Het schetst een helder beeld van het leven van leerlingen die om verschillende redenen buiten het reguliere onderwijssysteem vallen. Dit boek bevat niet alleen de verhalen over leerlingen, maar ook een belangrijke maatschappelijke bijdrage die de lezer confronteert met de realiteit van de zogenaamde ‘thuiszitters’.

Door Sabine Sijbesma

Het verhaal volgt verschillende kinderen, die elk een uniek en vaak verdrietig verhaal hebben. Schravesande slaagt erin om hun dagelijkse worstelingen, hun gevoelens van isolatie en de strijd van hun ouders om passende oplossingen te vinden, op een authentieke en respectvolle manier weer te geven.

Een van de sterke punten van De thuiszittersklas is de manier waarop het boek belangrijke thema’s zoals inclusiviteit, maatwerk in het onderwijs en de impact van bureaucratische obstakels belicht. Hierdoor was het boek een leerzaam boek voor mij als docent bij de entreeopleiding. Ik heb veel te maken met de leerlingen die Schravesande beschrijft. Ook mijn collega’s en ik worstelen wel met de situaties zoals die worden beschreven in het boek. Het verhaal maakt duidelijk dat het belangrijk is om goed contact te maken met de leerling en ook samen te onderzoeken wat de leerling wil, in plaats van wat bijvoorbeeld de school wil.

Schravesande stelt kritische vragen over het huidige onderwijssysteem en toont hoe dit systeem vaak tekortschiet voor kwetsbare kinderen. Het boek biedt ook hoop, door te laten zien hoe betrokken docenten, ouders en kinderen zelf kunnen zorgen voor verandering en betere kansen.

De thuiszittersklas is een belangrijk boek dat een stem geeft aan een vaak over het hoofd gezien probleem bij leerlingen. Het is een aanrader voor iedereen die betrokken is bij het onderwijs, ouders van kinderen in vergelijkbare situaties, en elke lezer die geïnteresseerd is in gelijke kansen en inclusie.

Thuiszitters en alle andere studenten die moeite hebben met het naar school gaan, om diverse redenen, hebben behoefte aan iemand die niet meteen naar de regels kijkt maar buiten de lijntjes durft te kleuren. Hiervoor moet je wel lef hebben.

De thuiszittersklas – op zoek naar de wil om te leren

Martin Schravesande, Uitgeverij: Van Gennep B.V.

Aantal pagina’s: 224, Uitgave: 2021

ISBN: 9789461645463, € 18,99

Wat zoek je?