Leestip: De gelukkigste klas

In 2020 verscheen bij Uitgeverij Van Oorschot De gelukkigste klas van Jack de Boer. Geen praktisch onderwijsboek, maar een literair werk over het onderwijs, vanuit het gezichtspunt van de leraar.

 

Over het boek

‘Niets is mooier dan kinderen naar de andere kant van het jaar begeleiden, en tegelijkertijd is er weinig moeilijker dan dat. De gelukkigste klas laat zien dat er heel wat verschillende afstanden moeten worden overbrugd: die tussen de leerlingen en de meester, tussen de kinderen onderling, tussen meer en genoeg, tussen het universum van de klas en het universum daarbuiten, tussen wie de meester is en wie hij als meester zou willen zijn. Meesters en juffen moeten reuzen zijn zoals de legendarische Christoffel, wanneer ze een hele klas op hun schouders nemen voor de oversteek.’

Jack de Boer schrijft over zijn werk, zoals Theo Thijssens meester Staal (in ‘De gelukkige klas’). In De gelukkigste klas reflecteert hij op tijdloze kwesties als gehoorzaamheid en lotsverbondenheid, stelt hij zich de vraag waar de grenzen van zijn macht liggen, en wat de zin is van doorlopende toetsing en kwantificatie. Hij beseft wat zijn eigen twijfels zijn, op wie hij zich allemaal verlaat en welke denkers, schrijvers en kunstenaars hem vergezellen.’

 

De ondertitel van De gelukkigste klas is: Een schooljaar uit het leven van een onderwijzer. Jack de Boer schrijft een dagboek over zijn leerlingen in groep 8, net als Theo Thijssen in 1926 deed. Hij geeft daarmee een inkijkje in de klas, in de levens van de kinderen en over zijn taak als leerkracht: de kinderen voorbereiden op het leven na de basisschool. Het boek bevat scènes uit de klas en indrukwekkende portretten van oud-leerlingen, maar ook literaire beschouwingen, reflectie, voorbeelden en verwijzingen naar andere auteurs.

 

Jack de Boer geeft zijn visie op het onderwijs, zonder te vervallen in een overzicht met do’s en don’ts, maar door de lezer mee te nemen in de klas en in de gevoelens, gedachten en overpeinzingen van de leraar.

 

Over de auteur

Jack de Boer (1966) is leerkracht in het speciaal basisonderwijs. Zijn meer dan vijfentwintig jaar aan onderwijservaring heeft hij opgedaan in Amsterdam en Franeker, en vormt een belangrijke bron voor zijn schrijverschap.

 

Boer, J. de. (2020). De gelukkigste klas. Amsterdam: Van Oorschot. € 20,00 (paperback), € 10,00 (E-book)

 

Heb jij leestips? Laat het ons weten!

​Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?