Leestip: Als je BGRPT wat ik BDL

Op 12 mei 2021 verzorgde Marcel Lemmens onder de titel ‘Wat moeten we nu doen?’ een online workshop voor educatieve auteurs over het schrijven van heldere instructies en uitleg in educatief materiaal. Eind 2020 verscheen zijn boek Als je BGRPT wat ik BDL bij uitgeverij Haystack.

 

Over het boek

‘Een geschreven tekst moet in een keer raak zijn. Kies de juiste woorden en iedereen begrijpt wat je bedoelt.’ Aldus de auteur. En ook: ‘De taal die je gebruikt, is als de kleding die je draagt: je geeft er een bepaald signaal mee af.’

 

Maar hoe doe je dat dan? De ondertitel van dit boek is: 101 regels voor het schrijven van heldere en overtuigende teksten. In dit aantrekkelijk vormgegeven boek krijg je 101 praktische en concrete taaladviezen die je kunnen helpen bij het schrijven van een leesbare en begrijpelijke tekst.

Het boek is verdeeld in tien hoofdstukken, elk met een eigen thema: Woorden, Zinnen, Alinea’s, Teksten, Publiek, Engels, Stijl, Beeldspraak, Leestekens en Valkuilen. Per thema krijg je tien tips, die zijn geformuleerd in de vorm van regels. Bijvoorbeeld:

  • Gebruik woorden die mensen begrijpen.
  • Gebruik actieve zinnen.
  • Durf onvolledig te zijn.
  • Verras je lezer.
  • Gebruik je Engels, doe het dan goed.
  • Doe normaal.
  • Koester uitdrukkingen.
  • Gebruik de puntkomma met beleid.
  • Schrijf los wat los en vast wat vast moet.

Elke regel bevat een toelichting, veel praktische (en soms ook heel grappige) voorbeelden van hoe het wel en juist niet moet, kleine oefeningen voor de lezer (bijvoorbeeld: Vervang de moeilijke woorden in de volgende zinnen door meer begrijpelijke varianten.), test jezelf opdrachten en tips voor toepassing in je tekst. Kort, krachtig en toegankelijk geformuleerd.

 

De regels kun je toepassen op alles wat je schrijft, of het nu gaat om een les in educatief materiaal, een blog, een e-mail of een WhatsApp-bericht. Ze maken je bewust(er) van de manier waarop je formuleert. Als je BGRPT wat ik BDL is geen wetenschappelijk taalboek, maar een leuk, handzaam en praktisch boek voor iedereen die schrijft. Dus: voor ons allemaal.

 

Over de auteur

Marcel Lemmens is specialist in taal, vertalen, taal & onderwijs en redactie. Hij schrijft al meer dan 25 jaar boeken, artikelen en blogs over taal, o.a. op www.taalpraat.nl over ontwikkelingen in het Nederlands.

 

Lemmens, M. (2020). Als je BGRPT wat ik BDL. 101 regels voor het schrijven van heldere en overtuigende teksten. Zaltbommel: Uitgeverij Haystack. € 20,00 (paperback), € 17,50 (E-book)

Heb jij leestips? Laat het ons weten!

Ga hier terug naar de homepage.

 

 

 

 

 

 

Wat zoek je?