Leestip: Alfabet

Wat een bijzonder boek: Alfabet van Charlotte Dematons! Een groot tekstloos kijk- en zoekboek over alle letters van het alfabet. Een boek dat laat zien hoe rijk onze taal is, zonder dat er ook maar één woord in staat.

 

Make-up, mandolines en Mozart

Elke letter van het alfabet heeft een dubbele pagina, en er is zo ongelooflijk veel te zien! Bij de M (van Marit ) zie ik twee meisjes die spelen met make-up en met Monopoly op een molen waar ook een musje op zit. Ik zie een meeuw en een mug en een muis in een motorbootje. De magnolia staat in bloei. De muzikanten spelen op mondharmonica’s en mandolines. In de middeleeuwse moestuin werken middeleeuwse metselaars aan een muurtje. Op de markt staat een mini-moskee met moslims, waar een meisje met haar arm in een mitella naar kijkt. Er worden matten verkocht, en mosselen en marionetten, magneten, messen, maatbekers en een magnetron, milkshakes, maillots, matrassen en muizenmaskers, mango’s, meloenen en mandarijnen. Mozart is er, en Mary Poppins en Maria en Michiel de Ruyter op een mountainbike naast de midgetgolfbaan.

 

En zo kan ik nog wel even doorgaan… Meer dan drieduizend woorden zijn in dit boek afgebeeld. Niets staat er zomaar. Soms moet je goed nadenken. Wat doet die haai op ‘mijn’ M-pagina? Oh wacht, is het misschien een mensenhaai? En dan is er ook nog het mannetje Alfabet, dat letters en spullen steelt. Maar welke spullen?

 

Luister naar Charlotte Dematons

Alfabet zit ingenieus in elkaar. In aflevering 28 van De Grote Vriendelijke Podcast (www.degrotevriendelijkepodcast.nl) vertelt Charlotte Dematons in een boeiend gesprek hoe het boek tot stand gekomen is.

 

Voor jong en oud, thuis en in de klas

In de bijbehorende app en op de website www.alfabetboek.nl (ook voor het digibord!) zijn alle woorden uit het boek te vinden. Maar eerst… zelf zoeken natuurlijk!

Alfabet is een bijzonder boek voor peuters en kleuters, voor grote kinderen en grote mensen. Voor thuis op de bank en in de klas. Het boek leent zich uitstekend voor gebruik in het onderwijs aan jonge en oudere kinderen. Femke Ganzeman van de website ‘Leesbevordering in de klas’ schreef er een artikel over, met leuke ideeën om in je lessen te verwerken: https://leesbevorderingindeklas.nl/book-review/alfabet/

 

Dematons, Charlotte (2020). Alfabet. Hoorn: Hoogland & Van Klaveren.

€ 24,90

 

Heb jij een leestip? Deel hem met ons!

Ga hier terug naar de homepage.

 

Wat zoek je?