Kijktip: Lunana, a Yak in the Classroom

Heb je zin om in de kerstvakantie te genieten van een heerlijke film, maar kun je het onderwijs toch ook niet helemaal loslaten? Dan is Lunana, a Yak in the Classroom echt een film voor jou!

 

Het verhaal gaat over Ugyen, een jonge leraar-in-opleiding in Thimphu, de hoofdstad van Bhutan. Hij nadert het eind van zijn (verplichte) studie, maar is niet enthousiast over het lesgeven. In plaats daarvan droomt hij van een carrière als zanger in Australië. Tot zijn grote schrik krijgt hij een stageplek toegewezen op het meest afgelegen schooltje ter wereld: een dorpsschool in het bergdorpje Lunana, hoog in de Himalaya. Ugyen wil het liefst zijn studie en baan aan de wilgen hangen, maar zijn grootmoeder dringt er bij hem op aan om zijn onderwijstaak te volbrengen. Hij verlaat de stad. Na een trektocht van acht dagen, waarvan het grootste gedeelte door onherbergzaam gebied (Ugyen heeft twee gidsen/begeleiders bij zich) komt hij aan in Lunana. De dorpelingen zijn dolgelukkig met zijn komst en heten hem hartelijk welkom, maar Ugyen is geschokt door de leefomstandigheden en het vervallen schooltje. Zijn voorganger is al lang geleden vertrokken. Er is geen elektriciteit, er zijn geen schoolboeken en er is geen schoolbord. Ugyen heeft spijt en wil de volgende dag al terug naar huis. Het dorpshoofd wil hem laten gaan, maar de gidsen hebben rust nodig, dus het vertrek kan pas over een paar dagen plaatsvinden. De volgende ochtend wordt Ugyen gewekt door Pem Zam, de klassenleider, die hem vertelt dat de kinderen in de klas op hem wachten. Ugyen staat voor de zware taak om de kinderen les te geven zonder middelen. Vindt hij zijn plek in Lunana?

 

Lunana, a Yak in the Classroom is een hartverwarmende film, met prachtige beelden van het dorp, de mensen en het overweldigende Himalaya-gebergte. Leuk detail: de film is opgenomen met de echte bewoners van Lunana, waarvan de meesten nog nooit een camera hadden gezien!

De film is te bekijken via verschillende streamingsdiensten, waaronder Pathé Thuis. Kijk de trailer hier!

Ga hier terug naar de homepage.

Wat zoek je?