In Memoriam Anne Coos Vuurmans

Met veel verdriet hebben we afscheid moeten nemen van Anne Coos Vuurmans. Anne Coos overleed op 8 oktober 2020 aan de gevolgen van slokdarmkanker.

 

Vanaf 2014 tot juni 2020 maakte Anne Coos deel uit van het bestuur van de sectie Educatieve Auteurs van de Auteursbond, eerder de Vereniging van Educatieve Auteurs (VvEA). Eerst als algemeen lid, vervolgens als secretaris en vanaf juni 2019 als voorzitter. In deze jaren heeft Anne Coos zich met veel energie ingezet voor de positie van educatieve auteurs. Samen met medebestuursleden stond Anne Coos aan de basis van de jaarlijkse Dag van de Educatieve Auteur, de uitreiking van de Educatieve Parel en het online magazine EduSchrift. Ze overtuigde educatieve auteurs ervan om lid te worden van de Auteursbond en met evenveel enthousiasme en overtuigingskracht haalde ze nieuwe bestuursleden binnen.

 

Anne Coos was een gedreven en fijne collega en bovenal een lief en warm mens. Een verbinder met een groot hart en een tomeloze energie. Ze was slim, scherp, daadkrachtig, kritisch, betrokken, vrolijk en altijd positief. Zaten we even vast in een overleg? Anne Coos brak het open met een nieuwe invalshoek. Moesten er zaken geregeld worden? Hup, Anne Coos zette de schouders eronder. Ging het met een bestuurslid niet zo goed? Anne Coos stuurde een lieve kaart en bloemen. Anne Coos. Deze EduSchrift zal de eerste zijn waarop Anne Coos niet reageert. We kunnen het ons nog nauwelijks voorstellen. Altijd was zij de eerste die de redactie enthousiast complimenteerde en ook had ze altijd ideeën voor nieuwe artikelen.

 

In juni 2020 zaten haar twee bestuurstermijnen erop en nam Anne Coos afscheid van het bestuur. Het was tijd voor andere dingen: doorgaan met educatief schrijven, haar vrijwilligerswerk in Artis en vooral genieten van het leven met haar man René, kinderen en kleinkinderen.

 

Het was haar niet gegund. In juli kreeg Anne Coos het slechte nieuws dat ze slokdarmkanker had. Een maand later volgde het verdrietige bericht dat er uitzaaiingen waren gevonden en dat er geen genezing meer mogelijk was. We hoopten allemaal dat zij en René nog een mooie tijd samen zouden hebben, maar veel sneller dan verwacht overleed Anne Coos op 8 oktober.

 

Met veel warmte en een glimlach denken we terug aan Anne Coos als collega, als lid van de sectie Educatieve Auteurs en boven alles als mens. We gaan haar heel erg missen.

 

Bestuur sectie Educatieve Auteurs

Annemiek, Rineke, Ruben, Karin, Ruud en Marit

foto: René Appel

Ga hier terug naar de homepage.

 

Wat zoek je?