Even voorstellen: nieuw bestuurslid Hubertine van den Biggelaar

De Dag van de Educatieve Auteur in 2017 was voor mij aanleiding om lid te worden van de Sectie Educatieve Auteurs van de Auteursbond. Tot voor kort was ik een beetje een ‘slapend lid’: ik maakte dankbaar gebruik van diverse workshops en cursussen. Toen ik gevraagd werd om bestuurslid te worden, moest ik daar even over nadenken. Dat heeft niets te maken met het goede werk van het bestuur, maar meer met mijn karakter. Ik heb namelijk altijd te veel ideeën en te weinig tijd! Die tijd gaat op aan onder meer mijn freelancewerk als educatief auteur en -redacteur.

Ik schrijf ook voor andere organisaties, maak regelmatig een jubileumboek en ik ben adjunct-hoofdredacteur van een lokale omroep (Omroep Meierij). Mijn werk is dus heel divers, en dat is een bewuste keuze. Mijn overtuiging is dat binnen al die werkzaamheden kruisbestuiving plaatsvindt. Zo moet ik bijvoorbeeld bij de omroep ingewikkelde politieke trajecten begrijpelijk maken voor de ‘gemiddelde mens’(die eigenlijk niet bestaat). Daar komt mijn ervaring als educatief auteur (en in een ver verleden mijn opleiding tot docent Nederlands) heel goed van pas. En nee, Nederlands was niet mijn favoriete vak (al stond het wel in de top 3). Als vanaf de eerste les geschiedenis op de basisschool ben ik gegrepen door dit vak. In de derde klas moesten we aan onze meester (die waren er toen nog volop) vertellen wat we later wilden worden. De meeste kinderen wilden juf, dokter, vrachtwagenchauffeur of moeder worden. Ik antwoordde bloedserieus dat ik professor in de geschiedenis wilde worden. Geschiedenis, omdat het me fantastisch leek de hele dag met het verleden bezig te zijn. En professor, omdat ik het dan voor het zeggen zou hebben 😊. En als jongste in een gezin van vier leek het me fijn als ik ook eens wat had in te brengen… Professor worden is niet gelukt, maar ik schrijf met veel plezier jubileumboeken voor bedrijven en ontwikkel in mijn vrije tijd samen met middelbare scholieren de Canon van Best (een erfgoedproject).

Over een ver verleden gesproken: al op de middelbare school zat ik in de leerlingenraad en bij Uitgeverij Zwijsen zat ik in de ondernemersraad. Niet zozeer omdat ik van vergaderen of besturen houd, maar wél omdat ik vind dat je als goed bestuur veel kunt betekenen voor je achterban. Sommige mensen bestempelen dat als idealistisch, maar voor mij is het een drijfveer om me praktisch in te zetten voor de maatschappij. Om die reden ben ik ook bestuurslid bij Campus Vitaal (een dagbesteding voor mensen met dementie en psychische problematiek) en bij Jeth Best, een stichting die jeugdtheater in het lokale openluchttheater organiseert. Ik woon in Best, vlakbij Eindhoven, en ben daar maatschappelijk zeer betrokken. Naast het al genoemde bestuurswerk ben ik achter de schermen actief bij de toneelvereniging, een geloofsgemeenschap en de erfgoedvereniging.

Misschien ben ik wel zo actief, omdat je als freelancer vaak alleen werkt. Dat betekent dat je ook relatief vaak alleen zaken moet ‘uitvinden’. Juist daarin kan de Auteursbond een verschil maken, bijvoorbeeld met advies en belangenbehartiging. Ik vermoed dat de meeste educatief auteurs, net zoals ik, met name juridische en financiële zaken ingewikkeld of minder leuk vinden. Er valt voor mij in het bestuur nog veel te ontdekken en te leren (en gelukkig ben je daarvoor nooit te oud). Tegelijkertijd hoop ik binnen het bestuur vooral vanuit mijn werk- en bestuurlijke ervaring iets te mogen toevoegen.

Wat zoek je?